CBS gaat stoppen met begrippen 'westers' en 'niet-westers'

algemeen
0
20 apr '21
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wil niet langer onderscheid maken tussen 'westerse' en 'niet-westerse' achtergrond, meldt het NRC.

Als centrale leverancier van data voor grootschalig onderzoek is het CBS de belangrijkste bron van de termen westers en niet-westers.

Volgens een woordvoerder is het CBS zich bewust van de "discussie in de samenleving en onder wetenschappers". De afschaffing zal volgens hem geen jaren meer duren.

Een van de overwegingen hierbij is een aanstaand beleidsadvies door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dat in handen is van NRC. Daarin wordt de overheid opgeroepen Nederlanders niet langer in te delen in mensen met een westerse en niet-westerse migratie-achtergrond. Het onderscheid is namelijk niet-wetenschappelijk onderbouwd en roept "negatieve associaties" op.

De discussie over westers en niet-westers is weer actueel nadat ophef ontstond op de Universiteit Utrecht over deelname aan de Barometer Culturele Diversiteit van het CBS. De universiteit wil de diversiteit onder medewerkers in kaart brengen door ze in te delen in Nederlanders met 'westerse' of 'niet-westerse' migratieachtergrond.

De segmentering stuit op verzet van sommige medewerkers. Gesteld wordt dat daarmee een discutabel onderscheid in stand wordt gehouden. Ook op andere deelnemende universiteiten bestaat er onvrede over. "Het gebruik van termen als westers en niet-westers kan je niet anders dan betitelen als kolonialistisch", zegt bijvoorbeeld Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden.

Ook WRR geeft de protesterende universiteitsmedewerkers gelijk. "Het zet die groep migranten apart als 'niet van hier'. De tweedeling 'westers' en 'niet-westers' is daarmee ook een rangschikking in plaats van een neutrale nevenschikking. Dat speelt in het bijzonder bij de tweede generatie, die in Nederland is geboren en getogen, maar toch als niet-westers wordt gelabeld", schrijft de WRR.

De rangschikking heeft volgens het rapport ook een koloniale connotatie. "Tot de westerse herkomstlanden rekent het CBS vooral de landen met een overwegend Europese bevolking." Daarop gelden enkele opmerkelijke uitzonderingen, zoals Japan en Indonesië.

Volgens de WRR is de tweedeling door toenemende verscheidenheid onder migranten ook steeds minder informatief. "Kenniswerkers uit India, studenten uit de Antillen en asielzoekers uit Eritrea vallen allemaal onder niet-westers, terwijl de – in veel opzichten vergelijkbare – kenniswerkers uit Japan, studenten uit Indonesië en asielzoekers uit Tsjetsjenië onder westers vallen."
Volgens de WRR kan het echter wel nuttig zijn mensen naar herkomst in te delen. "Zo is het bij diabetes-onderzoek zinvol herkomstgroepen te bekijken waar veel diabetes voorkomt, zoals inwoners met een Turkse of Amerikaanse achtergrond."

Vijf jaar geleden stelde de WRR ook al eens voor om westers en niet-westers af te schaffen, tegelijk met 'allochtoon' en 'autochtoon'.

© MAROKKO.NL 2021
cbs
westers
niet westers
migratieachtergrond
statistieken
onderzoek
wrr
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?