Marokkaanse regering gaat Tamazight 'integreren' als officiële taal

marokko
23
21 apr 23:57
In Marokko is een regeringsplan goedgekeurd voor de implementatie van het Tamazight als officiële taal

Het regeringsplan is doorgelicht en goedgekeurd door de permanente ministeriële commissie die belast is met het evalueren van de praktische implementering van het officiële karakter van de Amazigh.

Bij de introductie van het plan zei regeringsleider Saad Eddine El Othmani dat de Amazigh-cultuur een onmisbaar aspect van de Marokkaanse identiteit vormt.

Tijdens de eerste zitting van de commissie dinsdag benadadrukte El Othmani de "speciale aard" van de bijeenkomst en omschreef deze als "essentiële stap" in de goede richting en als het "hoogtepunt van jaren van constructief nationaal debat over de culturele en taalkundige diversiteit van de Marokkaanse samenleving", meldt staatspersbureau Maghreb Arab Press (MAP).

"Het plan is een duidelijke en harmonieuze routekaart voor alle overheidsdiensten in de komende jaren", zei de premier. Hij prees ook de persoonlijke inzet van koning Mohammed VI om het rijke en diverse culturele erfgoed van Marokko te behouden.

El Othmani citeerde de grotendeels progressieve grondwet uit 2011 van Marokko en sprak over de vastberadenheid van zijn regering om de bepalingen van het document te implementeren.

Hij herinnerde er ook aan dat de grondwet het 'Tamazight' erkent als één van de officiële talen van Marokko, naast het Arabisch.

Het culturele erfgoed van de Amazigh vormt een rijk en onmisbaar onderdeel van de Marokkaanse identiteit, betoogde hij.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
amazigh
commissie
taal
saad eddine el othmani
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi