Baudet krijgt coronaboete voor optreden in Urk

algemeen
1
22 apr 11:41
Voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) krijgt een coronaboete van 95 euro voor zijn optreden in Urk in februari van dit jaar.

Baudet hield daar geen anderhalve meter afstand tot zijn omstanders en deelde daar zelf ook beelden van op Twitter. Een strafrechtelijke reactie kon niet uitblijven, aldus het Openbaar Ministerie.

Baudet bezocht Urk tijdens zijn verkiezingstournee. Hij werd door honderden mensen ontvangen en liep al handenschuddend over een plein. Hij liet zich gearmd met anderen op de foto zetten en klom aan boord van vissersboten. Vergezeld van een grote groep mensen bezocht hij zonder een mondkapje te dragen een visrestaurant en at daar haring.

Enkele dagen later kondigde het OM aan dat onderzocht zou worden of Baudet de coronaregels had overtreden of dat anderen hem in die situatie hadden gebracht. De FVD-leider is daar zelf in maart over gehoord, aldus het OM.

Besloten is om hen voor alle coronaovertredingen één boete te geven, zegt een woordvoerster van het OM. Baudet kan daar nog verzet tegen aantekenen en dan komt de zaak voor de rechter.

Volgens het OM zijn organisatoren van een manifestatie of een soortgelijke bijeenkomst er verantwoordelijk voor dat de coronaregels in acht worden genomen. Dat is in Urk niet gebeurd en Baudet heeft zich zelf ook niet aan de regels gehouden. Dat blijkt uit de vele beelden van de bijeenkomst.

Er lopen nog onderzoeken naar optredens van de FVD-voorman in het Westerpark in Amsterdam en op het Jaarbeursplein in Utrecht in maart. Daar verzocht hij zijn aanhangers om dicht bij het podium te komen staan, waardoor er onvoldoende afstand werd gehouden. Tijdens het afspelen van een levenslied liepen de bezoekers in polonaise langs de meedansende Baudet. In Utrecht zou de FVD-leider ook kwetsende uitspraken hebben gedaan.

Het is nog niet bekend wanneer deze onderzoeken zijn afgerond, aldus het OM.

© ANP 2021
urk
westerpark
amsterdam
jaarbeursplein
utrecht
fvd
thierry baudet
coronaboete
twitter
openbaar ministerie
forum voor democratie
democratie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi