EU-experts: Europa heeft warmste jaar ooit achter de rug

marokko
2
22 apr 10:59
Europa heeft het warmste jaar achter de rug dat ooit is geregistreerd.

De gemiddelde temperatuur lag volgens EU-klimaatdienst Copernicus 1,6 graden hoger dan gemiddeld en minstens 0,4 graden hoger dan in de vorige vijf warmste jaren.

Copernicus noemt vooral de warme winterperiode in 2020 opvallend. Toen lagen de temperaturen 3,4 graden boven het gemiddelde uit de periode 1981-2010 en 1,4 graden boven de vorige warmste winter. "De temperaturen stijgen in Europa in alle seizoenen", zei onderzoeker Freja Vamborg.

Vamborg zei tegen verslaggevers dat buiten Europa met name het Arctisch gebied een "spectaculair jaar" achter de rug heeft. Daar lag de oppervlaktetemperatuur vorig jaar 2,2 graden boven het gemiddelde uit 1981-2010 en ongeveer 3 graden hoger dan in de pre-industriële periode. In Siberië braken veel bosbranden uit.
2020 staat ook in de top drie van warmste jaren voor de wereld als geheel, zegt Copernicus. Dat stelden VN-experts deze week ook al vast. Toen waarschuwde VN-topman Antonio Guterres dat de wereld op de "rand van de afgrond" staat.

Ook voor Marokko was 2020 het warmste jaar ooit. Het klimaat in het Noord-Afrikaanse land werd in het jaar 2020 gekenmerkt door ongewoon warme minimum- en maximumjaartemperaturen, met een gemiddelde jaarlijkse temperatuurafwijking van + 1,4 ° C, in vergelijking met het klimaat in de periode 1981-2010.

© ANP/Marokko.nl 2021
europa
antónio guterres
marokko
nicolaas copernicus
klimaat
weerbericht
warmte
siberië
noordpool
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi