Langste onderzeese stroomkabel ter wereld voor levering Marokkaanse zonne-energie aan VK

marokko
11
24 apr '21
De Britse onderneming Xlinks is van plan Marokko en het Verenigd Koninkrijk te verbinden middels een 3800 kilometer lange onderwaterkabel voor elektriciteit.

De onderneming gaat in Marokko een energiecomplex van 10,5 gigawatt (GW) bouwen om zowel wind- als zonne-energie te oogsten. De opgewekte energie zal vervolgens aan het VK worden verkocht en geleverd worden via de onderzeese kabel die Marokko verbindt met verschillende locaties in Wales en Devon.

De onderneming is in gesprek met Marokkaanse autoriteiten om de exacte locatie van het energiecomplex af te stemmen, meldt Xlinks-CEO Simon Morrish tegen het tijdschrijf PV-Magazine. De totale energie zal bestaan ​​uit 7 GW door zonne-energie en 3,5 GW door windenergie. 

De CEO hoopt dat de eerste kabel van 1,8 GW begin 2027 actief zal zijn, de tweede kabel volgt in 2029. De 3.800 kilometer lange kabelboom zal in totaal uit vier kabels bestaan ​​en wordt de langste onderzeekabel voor stroom ter wereld.

Voor de aanleg werden drie verschillende routes overwogen en de routeoptie die territoriale wateren omzeilt bereikte een diepte van 3.000 meter, "dus kozen we voor de ondiepste route die niet dieper gaat dan 700 meter", verduidelijkte Morrish. De onderwaterkabel kruist straks de territoriale wateren van Frankrijk, Portugal en Spanje.

VK: te weinig zon en onbetrouwbare wind
Xlinks merkt op dat, ondanks het feit dat zonne- en windenergie van vitaal belang zijn voor het verminderen van de uitstoot van het VK, de opwekking van zonne-energie in het VK simpelweg niet rendabel is in de winter, juist wanneer de vraag naar energie het hoogt is. De windproductie kan daarentegen sterk variëren van week tot week en is daardoor niet betrouwbaar.

Voor Xlinks ligt het voor de hand om energie te oogsten in de Sahara. Omdat de Sahara het hele jaar door een hoge zonnestraling geniet kan het bedrijf elke dag op betrouwbare wijze elektriciteit opwekken, ook in de winter.

De gekozen locaties voor de windparken profiteren van een betrouwbare Atlantische wind die deel uitmaakt van een ander weersysteem dan het VK, aldus Xlinks.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
sahara
verenigd koninkrijk
hernieuwbare energie
stroom
xlinks
onderzeese kabel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?