Petitie 'ontsla racistische agenten' 18.500 keer ondertekend

algemeen
0
26 apr 15:20
Een petitie waarin het ontslag wordt geëist van de Rotterdamse agenten die zich racistisch hebben uitgelaten in een omstreden appgroep, is ruim 18.500 keer ondertekend.

De petitie werd gestart door de Rotterdamse tak van BIJ1. De partij biedt de verzamelde handtekeningen donderdagmiddag aan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en de politieleiding aan.

In de zogenaamde Jan Smit-appgroep deelden agenten van een team uit Delfshaven discriminerende teksten. Nadat laatst ook bekend werd dat er racistische berichten over de 16-jarige vermoorde Hümeyra zijn gedeeld, wil Rotterdam BIJ1 dat de burgemeester nu de daad bij het woord voegt. Eerder had Aboutaleb gezegd dat er voor agenten die zich racistisch uiten geen plaats is in het korps.

Begin april werden de vijf agenten verplaatst naar een andere plek binnen de politie. Volgens Aboutaleb verdienen zij een tweede kans en zijn zij diep door het stof gegaan.

Ook zou een ontslag juridisch niet standhouden. Rotterdam BIJ1 wil dat bekend wordt in welke wijken deze agenten actief zijn. De partij meent dat ouders het recht hebben "om te weten of hun kinderen veilig zijn op straat". "Maar bovenal", zo stelt BIJ1, "deze agenten moeten ontslagen worden".

DENK en Nida in de Rotterdamse gemeenteraad hebben begin april een motie van afkeuring ingediend tegen Aboutaleb en de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke. Beide partijen vinden de aanpak van de burgemeester te slap.

Eerder riep ook Controle Alt Delete op om de agenten te ontslaan, de Amsterdamse organisatie keert zich tegen politiegeweld en etnisch profileren. "Je bent niet geschikt om in de meest multiculturele stad van Nederland te werken. Je bent dan überhaupt niet geschikt om met mensen te werken.", zei Jair Schalkwijk namens Controle Alt Delete.

DENK wil in samenwerking met de politie komen tot een meldplicht voor discriminerend gedrag. Ook moet in de toekomst een zwaarder sanctiemechanisme worden ingevoerd handhaven voor politiefunctionarissen die discriminerende uitingen doen of discriminerend handelen.

© ANP/Marokko.nl 2021
politie
racisme
discriminatie
petitie
ahmed aboutaleb
rotterdam
bij1
delfshaven
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi