Kinderen met migratieachtergrond minder vaak gevaccineerd, Marokkanen het minst

algemeen
0
26 apr '21
In de vier grote steden blijken kinderen en jongeren uit gezinnen met een migratieachtergrond minder te zijn gevaccineerd dan leeftijdsgenoten uit gezinnen met een oorspronkelijk Nederlandse achtergrond.

Dat meldt de gemeente Den Haag namens de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Er is voor het eerst een analyse van de vaccinatiegraad in combinatie met migratieachtergronden uitgevoerd. De verschillen zijn het grootst bij de vaccinaties voor 14-jarigen tegen baarmoederhalskanker (HPV) en meningokokken (MenACWY).

Jongeren met een Marokkaanse en Turkse migratieachtergrond blijken het minst gevaccineerd te zijn tegen HPV en meningokokken. Daarna volgen jongeren met een Surinaamse, Arubaanse, Antilliaanse en andere migratieachtergrond.

Bekend was al dat de vaccinatiegraad van kinderen en jongeren in de grote steden lager is dan het landelijke gemiddelde. De steden willen nu in samenwerking met het RIVM, het ministerie van VWS en met vertegenwoordigingen van migranten verder onderzoeken wat de achterliggende redenen zijn van de verschillen in vaccinatiegraad.

De Amsterdamse zorgwethouder Simone Kukenheim komt binnenkort met een plan van aanpak om de vaccinatiegraad te verhogen. Rotterdam wil 'sleutelfiguren' inzetten om de informatie over vaccineren beter aan migrantendoelgroepen over te brengen.

Den Haag werkt al samen met dergelijke sleutelfiguren en leidt ook gezondheidsambassadeurs op bij buurthuizen. Ook organiseert de gemeente de Haagse Vaccinatieweek.

Utrecht wil het aantal vaccinaties opschroeven via de wijkaanpak en de jeugdgezondheidszorg in Utrecht neemt extra tijd om met ouders in gesprek te gaan en biedt vaccinaties kleinschalig en op een locatie in de buurt aan.

© ANP 2021
marokkanen
turken
hpv
meningokokken
baarmoederhalskanker
den haag
rotterdam
utrecht
amsterdam
simone kukenheim
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi