Frankrijk gaat ook stap voor stap versoepelen

buitenland
0
28 apr '21
De Franse president Emmanuel Macron spreekt vrijdag de bevolking toe over zijn jongste plannen voor versoepelingen.

Hij wil net als andere Europese landen de strenge beperkingen van de bewegingsvrijheid en sluiting van ondernemingen stap voor stap afbouwen, zo maakte zijn premier Jean Castex woensdag bekend.

Hij zei dat er een daling is in het aantal coronagevallenen en de president een perspectief zal bieden voor het heropenen van het land. Castex zei dat de huidige noodtoestand die wegens de gezondheidscrisis geldt, op 2 juni moet worden vervangen door een overgangsperiode tot 31 oktober waarin de regering nog steeds bevoegdheden heeft om dwingend in te grijpen.

Macron komt naar verluidt met een schema voor versoepelingen tot eind juli. Zo zouden bijvoorbeeld de middelbare scholen komende week al heropenen, in navolging van de lagere scholen. Ook zou het verbod zich verder dan een bepaalde afstand van huis te gaan of het verbod naar andere departementen of andere regio's te reizen worden ingetrokken. Over de avondklok van 19.00 uur tot 06.00 is er volgens de media nog geen besluit in zicht, maar mogelijk vervalt die half mei geheel of gedeeltelijk.

De burgemeester van Saint-Lô (Emmanuelle Lejeune) zei dat de president in een gesprek met burgemeesters over etappes van versoepelingen sprak, ook voor de al een half jaar gesloten horeca.

Maar Macron noemde volgens haar nog geen precieze data omdat de regering zich er nog over beraadt. Die moet ook kijken naar de vraag of er op nationaal of regionaal niveau coronamaatregelen worden afgezwakt of ingetrokken.

© ANP 2021
frankrijk
emmanuel macron
jean castex
horeca
coronaversoepeling
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?