Minder asielzoekers en nareizigers aangekomen in eerste kwartaal

marokko
0
29 apr '21
Al sinds het begin van de coronacrisis komen minder asielzoekers deze kant op dan gebruikelijk en die trend zette door in het eerste kwartaal van dit jaar.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal eerste asielverzoeken daalde ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook kwamen minder nareizigers hiernaartoe voor gezinshereniging.

In januari, februari en maart deden in totaal 2700 mensen een eerste asielverzoek. Dat zijn er 30 procent minder dan een kwartaal eerder en 39 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.

Het CBS schrijft die daling toe aan de uitbraak van het coronavirus. "Als er minder vliegtuigen gaan, kunnen er ook minder mensen vervoerd worden", aldus een woordvoerder.

Een op de drie eerste asielverzoeken kwam van Syriërs. Daarmee blijft dit de grootste groep asielzoekers. Daarna komen de meeste verzoeken uit Algerije en Marokko, al zijn deze groepen beduidend kleiner.

De groep nareizigers daalde met 11 procent ten opzichte van het vorige kwartaal naar zo'n 1500. Dat is wel meer dan in dezelfde periode in 2020 en 2019. Ook onder nareizigers is Syrië het meest voorkomende herkomstland. Daarna volgen Jemen en Turkije.

© ANP 2021
marokko
syrië
algerije
jemen
turkije
cbs
migraten
asielzoekers
nareizigers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?