Nederlanderschap Syriëgangers mocht ingetrokken worden

algemeen
1
30 apr 12:01
Het Nederlanderschap van zes Syriëgangers is terecht ingetrokken. De uitreizigers zijn daarmee ongewenst verklaard, heeft de Raad van State vrijdag geoordeeld.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) besloot het Nederlanderschap van zes uitreizigers in te trekken, een zeer zware maatregel. Zij deed dat omdat die zich hadden aangesloten bij een terroristische organisatie.

Sinds de wet over het Nederlanderschap in 2017 is gewijzigd, kan de Nederlandse nationaliteit worden ingetrokken als een persoon zich aansluit bij een groepering die op een lijst van terroristische organisaties staat.

Drie van de zes personen om wie het nu gaat, zijn eerder bij verstek veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie. Voor de andere drie bestaan ambtsberichten van inlichtingendienst AIVD waaruit blijkt dat zij waren aangesloten bij verschillende terroristische organisaties.

De Raad van State ziet hierin voldoende grond voor het besluit dat - zoals de instantie het zelf omschrijft - "niet lichtvaardig" genomen mag worden.

© ANP 2021
geheime dienst
aivd
terrorisme
ankie broekers-knol
nationaliteit
syriëgangers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi