Duizenden mensen in Frankrijk de straat op bij '1 mei-protesten'

buitenland
1
1 mei '21
Duizenden mensen zijn zaterdag in verschillende Franse steden de straat opgegaan voor '1 mei-protesten'.

Betogers uitten ondanks nationale coronamaatregelen hun onvrede over onder meer de overheidsplannen om werkloosheidsuitkeringen aan te passen. In het hele land waren ruim 300 demonstraties gepland, onder meer in Parijs, Lyon, Nantes, Lille en Toulouse.

De Dag van de Arbeid is traditioneel een dag van bijeenkomsten van linkse partijen en vakbonden. In Parijs werden demonstrerende vakbondsleden vergezeld door leden van de "gele hesjes-beweging", de beweging die drie jaar geleden een reeks wekelijkse protesten tegen de overheid opzette. Ook medewerkers uit sectoren die hard zijn getroffen door de coronamaatregelen namen deel aan de acties.

De demonstraties verliepen overwegend vreedzaam, maar in Lyon moest de politie optreden tegen ongeveer 200 mensen die met vuurwerk gooiden. In Parijs waren 5000 agenten op de been.

In de Franse hoofdstad botste een aantal in het zwart geklede betogers met de politie. Ze gooiden met stenen en afvalbakken. Er werden zeventien personen gearresteerd.

De '1 mei-protesten' werden ook bijgewoond door de linkse politicus Jean-Luc Melenchon en de rechtse troef Marine le Pen, die beiden president Emmanuel Macron hopen te verslaan bij de presidentsverkiezingen volgend jaar.

© ANP 2021
frankrijk
marine le pen
emmanuel macron
lyon
parijs
politie
jean-luc mélenchon
nantes
rijsel
toulouse
vakbond
protesten
demonstratie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?