Marokko: Eerste gevallen Indiase coronavariant vastgesteld in Casablanca

marokko
1
3 mei 17:11
In Marokko zijn de eerste gevallen vastgesteld van de B.1.617-variant van het coronavirus, die in India momenteel voor torenhoge besmettingsaantallen en dodentallen zorgt.

Dat heeft het Ministerie van Volksgezondheid zojuist bevestigd. De besmettingen werden zondagavond al gemeld door ziekenhuispersoneel in Casablanca.

Het gaat om twee afzonderlijke besmettingsgevallen; een bewoner in Casablanca die contact heeft gehad met een buitenlandse reiziger, het tweede geval betreft een Marokkaanse expat die eveneens woonachtig is in de economische hoofdstad. Het is niet duidelijk vanuit welke landen de twee reizigers reisden. Het zorgministerie meldt dat beide patiënten zijn afgezonderd.

Hoewel de symptomen van de Indiase variant gelijk zijn aan voorgaande varianten, wordt deze toch als gevaarlijker beschouwd. De variant is besmettelijker en ook zijn antistoffen minder effectief tegen de mutant. Vaccins zijn nog wel effectief.

India breekt de afgelopen weken het ene grimmige coronarecord na het andere. Honderdduizenden nieuwe besmettingen en zo'n drieduizend geregistreerde coronadoden per dag zijn er inmiddels nauwelijks meer een uitzondering. De ziekenhuizen in het land zijn zwaar overbelast en kampen met grote tekorten.

De identificatie van de variant in India viel samen met de ongekende uitbraak van de epidemie in dat land. Er is een oorzaak-gevolgrelatie vastgesteld tussen het verschijnen van de coronavariant en de alarmerende uitbraak in India. Voorlopig heeft geen enkele wetenschappelijke studie de link bevestigd.

Marokko heeft eind april het vliegverkeer met India opgeschort in een poging de gevreesde virusvariant buiten de deur te houden.

Ook Europese landen, waaronder sinds vorige week maandag ook Nederland, proberen met vliegverboden de komst van de 'Indiase variant' te voorkomen.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
casablanca
india
virusmutatie
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi