Coronacrisis in Marokko: doek gevallen voor kwart horecazaken

marokko
0
3 mei 17:21
De coronapandemie en de beperkende maatregelen die daarmee gepaard gaan hebben een verwoestende impact gehad op de bedrijfsactiviteit van de horeca in het land.

Volgens de Nationale Vereniging van Cafés en Restaurants in Marokko is ruim 25 procent van de horecagelegenheden in het land gedwongen hun deuren permanent te sluiten.

De sector heeft geen gelijke tred kunnen houden met overheidsbeslissingen met betrekking tot de pandemie, waaronder de vervroegde sluitingstijden van cafés, het verbod op het vertonen van voetbalwedstrijden of de opgelegde maximumcapaciteit van 50 procent.

Volgens schattingen zijn de inkomsten van cafés en restaurants met 60 procent gedaald sinds het begin van de pandemie en is een groot aantal werknemers ontslagen. De vereniging waarschuwt de regering voor de ernstige financiële crisis waarmee de sector wordt geconfronteerd en heeft een gedetailleerd reddingsplan naar parlementariërs gestuurd.

De aanscherping van de avondklok gedurende de vastenmaand heeft de toch al kwetsbare financiële situatie van horecaondernemers verder verslechterd. Oproepen vanuit de horeca om de sector te ontzien werden niet gehonoreerd. Wel werden nieuwe steunmaatregelen aangekondigd voor de noodlijdende sector.

Het reddingsplan van de vereniging stelt voor om alle werknemers die aangesloten zijn bij het nationale socialezekerheidsfonds CNSS zo snel mogelijk tegemoet te komen. Ook adviseert de vereniging om zwartwerkers te vergoeden volgens een door de werkgever opgestelde lijst, op voorwaarde dat de werkgever ze voor minstens zes maanden in dienst houdt.

Ook vraagt de vereniging de staat om de maandelijkse bijdragen aan het CNSS tot 50 procent te dekken, met terugwerkende kracht en gedurende de tijd dat de pandemie aanhoudt.

Volgens het voorstel moet horecapersoneel dat hun baan is kwijtgeraakt 30 procent van het salaris ontvangen, tot het einde pandemie. Ook moeten de huidige vrijstellingen van sancties en boetes verbonden aan de bijdrage aan het CNSS worden verlengd met een periode van twee jaar ná het einde van de pandemie.

Ook wil de vereniging vrijstelling van de beroepsbelasting, gemeentelijke belastingen en terrasvergunningen. Horecaondernemers zullen daardoor enkel de premie voor de verplichte ziektekostenverzekering dekken. 

De vereniging vraagt de staat ook om uitzetting van huurders te blokkeren en de avondklok na de vastenmaand in zijn geheel af te schaffen of de sector tegemoet te komen door de avondklok te verruimen naar 23.00 uur.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
horeca
coronacrisis
coronavirus
faillissementen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi