Egypte koopt 30 gevechtstoestellen van Frankrijk

buitenland
24
4 mei 3:18
Egypte heeft een contract getekend met Frankrijk om dertig Rafale-gevechtsvliegtuigen te kopen.

Dat heeft het Egyptische ministerie van Defensie dinsdag in een verklaring bekendgemaakt.

Het zou gaan om een deal ter waarde van minimaal 3,75 miljard euro, meldt onderzoekswebsite Disclose. Volgens Egypte wordt de aankoop gefinancierd met een lening die binnen een periode van ten minste tien jaar wordt terugbetaald, maar het defensieministerie heeft niet onthuld hoeveel geld er met de overeenkomst is gemoeid.

De Franse ministeries van Financiën, Buitenlandse Zaken en Strijdkrachten waren volgens het Britse persbureau Reuters niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar.

Frankrijk was de belangrijkste wapenleverancier aan Egypte tussen 2013-2017. Destijds werden 24 gevechtsvliegtuigen verkocht met een optie voor twaalf meer. Die contracten verliepen, inclusief deals voor meer Rafale-straaljagers en oorlogsschepen die in een vergevorderd stadium waren.

De Franse president Emmanuel Macron zei in december dat hij de verkoop van wapens aan Egypte niet afhankelijk zou stellen van mensenrechten, omdat hij het vermogen van Caïro om het terrorisme in de regio te bestrijden niet wilde verzwakken. Die opmerking wekte de woede op van Human Rights Watch.

© ANP 2021
egypte
frankrijk
emmanuel macron
rafale
straaljagers
mensenrechten
caïro
terrorisme
hrw
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi