Influencer start heksenjacht en 'verraadt' dansende Marokkaanse TikTok-meisjes bij ouders (video)

marokko
53
5 mei 1:13
De Marokkaanse influencer Karim Douiri is in opspraak geraakt nadat hij zijn Instagram-volgers opriep om ouders in te lichten over het internetgedrag van hun dochters

"Zoek het adres van jonge meisjes die dansroutines op TikTok uitvoeren, informeer hun ouders en observeer hun reactie", zei de zelfbenoemde moraalridder in een video.

Douiri lanceerde daarmee een heuse heksenjacht op Instagram en TikTok. De videooproep is inmiddels verwijderd.

Hij legde in de video aan zijn volgers uit hoe ze moeten handelen: schrijf een brief aan de ouders van jonge meisjes die zichzelf filmen terwijl ze dansen op TikTok. Hij liet daarbij een aantal enveloppen zien die hij daarna zelf zou verzenden. Volgens de vlogger is het echter beter "om de brief persoonlijk af te geven".

In een andere video is te zien hoe hij de moeder van één van de TikTok-meisjes inlicht over de dansvideo's van haar dochter. "Mijn dochter danst? Dat kan niet, haar vader maakt haar dood", antwoordt ze verbaasd, waarop Douiri haar de video laat zien. De reactie van de moeder laat niet lang op zich wachten; ze roept direct haar dochter en vraagt haar om uitleg.

De oproep van Douiri zorgde voor veel ophef op sociale netwerken. Velen geven aan dat de influencer aanzet tot geweld tegen meisjes en vrouwen. De Alternative Movement for Individual Freedoms (MALI) stelt dat de oproep het voorbeeld is van "de patriarchale controle over meisjeslichamen en vrouwen" en hekelde dat de sociale controle als "normaal" wordt gezien binnen de Marokkaanse samenleving.

Duidelijk ontdaan door alle ophef die is ontstaan na zijn video's heeft Douiri zijn oproep verwijderd. Hij heeft inmiddels een nieuwe video gepubliceerd waarin hij beweert dat alles in scene is gezet.

Zelfs zijn eigen volgers weigerden dat verhaal te geloven. Volgens zijn volgers probeert de influencer de eventuele juridische gevolgen van zijn oproep te voorkomen.

Dat kan in Marokko bijvoorbeeld op grond van het zwaarwegende portretrecht. Zo werden begin april twee Frans-Algerijnse professionele grappenmakers in Marrakech veroordeeld tot acht maanden brommen (plus vier maanden voorwaardelijk). Als de autoriteiten je moeten hebben?,... waar een wil is, is een wet, zeg maar.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
tiktok
sociale controle
karim douiri
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi