Marokko: export mediwiet vooral bedoeld voor Nederland, Spanje en VK

marokko
0
5 mei 20:07
De Marokkaanse export van medicinale cannabis is vooral bedoeld voor Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk (VK).

Dat blijkt uit de resultaten van het cannabisonderzoek dat dinsdag door het ministerie van Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer is gepresenteerd. Het onderzoek werd gehouden als onderdeel van de legalisering van cannabis voor medicinaal gebruik.

De haalbaarheidsstudie schetst de verwachtingen van het marktaandeel van Marokkaanse mediwiet op de Europese markt en voorspelt dat de export van cannabis een substantieel deel zal vormen van de totale landbouwexport van Marokko.

Volgens het ministerie kan het jaarlijks netto-inkomen van mediwiet oplopen naar 110.000 DH (€ 10.270) per hectare landbouwgrond waarop cannabis wordt geteeld, een toename van 40 procent ten opzichte van de huidige cijfers.

De export van cannabis voor medicinaal gebruik zal zich voornamelijk focussen op de Europese markt. De verwachting is gebaseerd op trendvoorspellingen in de consumptie van medicinale wiet, evenals het huidige exportvolume. Daarnaast zorgt de nabijheid van het Europese continent voor logistieke voordelen.

In de Verenigde Staten geldt een federaal verbod waardoor internationale handel verboden blijft. In Canada bevindt de cannabisteelt zich in een vergevorderd stadium en spreekt men van een volwassen en gesloten markt.

Daarentegen kan de export naar Spanje, Nederland, het VK en Duitsland in 2028 oplopen naar € 20,8 miljard per jaar, zo blijkt uit de studie. De export naar Franse en Italiaanse markten kan het volume van de potentiële markt met € 15,1 miljard vergroten tot zo'n € 36 miljard.

De export van medicinale cannabis kan tegen het jaar 2028 zorgen voor een jaarlijkse inkomstenstroom van 4,2 miljard DH (€ 392 miljoen) tot 6,3 miljard DH (€ 706 miljoen) als Marokko een Europees marktaandeel weet te realiseren van 10 procent in het meest pessimistische scenario tot 15 procent in het meest optimistische vooruitzicht.

Legalisering
Marokko keurde op 11 maart het wetsvoorstel voor cannabislegalisering goed. Doel van de legalisering is niet alleen de landbouwers te steunen, maar ook drugssmokkelaars de wind uit de zeilen te nemen. Er komt een agentschap dat toezicht houdt op productie, transport en verkoop van cannabis. Een adviesorgaan om de legalisering te ondersteunen kwam begin april van de grond.

Voor het ministerie is het legale gebruik van cannabis ook bedoeld om de negatieve repercussies te verminderen die worden veroorzaakt door de verspreiding van illegale teelt. Ook zal de legalisering helpen om de destructieve effecten op het milieu met betrekking tot ontbossing te verminderen.

De hennepteelt in het noorden van Marokko heeft de afgelopen decennia gezorgd voor het verlies van ongeveer 40 procent van het bosareaal in de noordelijke regio's.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
mediwiet
export
cannabis
hasj
wiet
spanje
verenigd koninkrijk
nederland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi