EU wil praten over opzijschuiven patenten coronavaccins

buitenland
0
6 mei 13:34
De EU staat klaar om het opzijschuiven van patenten op coronavaccins te bespreken, zegt de Europese Commissie.

Dat geldt voor "alles wat de crisis op een effectieve en pragmatische manier kan bestrijden", verzekert voorzitter Ursula von der Leyen.

Vaccinfabrikanten hebben het recht de eerste jaren zelf ontwikkelde vaccins zelf te maken en te verkopen, maar dat recht staat onder druk nu er veel te weinig coronavaccins worden gemaakt om de wereld snel in te enten. De Verenigde Staten gingen woensdag om en bepleiten nu het vrijgeven van de patenten. Daardoor zouden ook fabrieken in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden vaccins kunnen gaan produceren, mogelijk bovendien voor een lagere prijs. Donderdag sprak ook Frankrijk zich daarvoor uit.

Von der Leyen "is klaar" om daarover te praten, zei de voorzitter van de Europese Commissie donderdag in een toespraak in Florence. De VS onderstreepten al wel dat ze overeenstemming willen vinden binnen de Wereldhandelsorganisatie.

Export vaccins
De EU hield tot dusver de boot af, omdat het opzijschuiven van de patenten niet zou helpen of zelfs averechts zou werken. Dat werd moeilijker vol te houden door de ommezwaai van de VS. De unie beroemt zich er steevast op dat ze miljoenen vaccins exporteert naar andere landen, anders dan bijvoorbeeld de VS en het VK.

Von der Leyen herhaalde donderdag dat het vergroten van de wereldwijde aanvoer van vaccins vooropstaat. Ze vergeleek de EU, die weliswaar wat trager op stoom kwam met inenten maar ondertussen vaccins deelde met de hele wereld, in gunstige zin met landen "die hun vaccins voor henzelf hielden".

EU-top
De EU-leiders zullen de omgang met vaccinpatenten bespreken op de EU-top van komend weekeinde, zegt hun voorzitter Charles Michel. Maar hij wijst erop dat "de EU de 'derde weg' heeft gesteund die door WTO-chef Ngozi Okonjo-Iweala wordt bepleit". De WTO wil patenten niet aan de kant schuiven, maar afspraken maken met fabrikanten over de overdracht van kennis en technologie aan anderen om de productie te kunnen opvoeren.

"We moeten de mondiale productiecapaciteit vergroten met financiële steun van de EU voor ontwikkelingslanden", aldus Michel.

Frankrijk sprak zich donderdag al uit voor het opheffen van de patenten. President Emmanuel Macron is daar "absoluut voor", zei hij volgens persbureau AFP.

© ANP 2021
europese unie
who
coronavirus
patenten
vaccin
emmanuel macron
frankrijk
charles michel
verenigde staten
ngozi okonjo-iweala
ursula von der leyen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi