Duitse veiligheidsdienst vindt Pegida bewezen extremistisch

buitenland
0
7 mei 15:06
De Pegida-protestbeweging tegen de islamisering van het Westen is door de veiligheidsdienst van de Oost-Duitse deelstaat Saksen als 'bewezen extremistisch' bestempeld.

Pegida, dat zich naar Nederland en andere landen verspreidde, werd in de herfst van 2014 in de Saksische hoofdstad Dresden opgericht.

Volgens de regionale inlichtingendienst is inmiddels voldoende aangetoond dat de zogenoemde 'Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland' zich in de loop der jaren tot een ongrondwettelijke beweging hebben ontwikkeld.

Aangezien Pegida bekende rechtsextremisten regelmatig een openbaar platform biedt voor standpunten en ideologieën die indruisen tegen de grondwet, werkt de beweging als een "scharnier" tussen extremisten en niet-extremisten.

Rechts-extremistische ideeën dringen zo steeds dieper door tot in het hart van de samenleving. Dat vormt op den duur "een ernstige bedreiging voor onze vrije en democratische sociale orde", waarschuwt de dienst. Alle personen en activiteiten van Pegida in Saksen worden vanaf nu in de gaten gehouden, behalve degenen die slechts deelnemen aan vreedzame betogingen.

Eerder was Pegida in onder meer de deelstaat Beieren als extremistisch geclassificeerd.

© ANP 2021
duitsland
pegida
moslimhaat
islamofobie
extreemrechts
racisme
discriminatie
beieren
geheime dienst
saksen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi