Israëlische politie valt moskeegangers aan in Al-Aqsa-moskee (video)

buitenland
22
8 mei 1:10
Israëlische troepen hebben vrijdagavond moskeegangers aangevallen terwijl ze de Taraweeh-gebeden aan het verrichten waren in het Al-Aqsa-complex in Jeruzalem

Israëlische Bezettingstroepen in Jeruzalem hebben vrijdagavond biddende moslims bestookt met flitsgranaten. Daarbij zijn volgens de hulporganisatie Rode Halve Maan 163 Palestijnen gewond geraakt, van wie er meer dan 80 naar het ziekenhuis moesten worden gebracht.

Tienduizenden moslims waren voor het vrijdaggebed naar de al-Aqsa-moskee gekomen, die geldt als een van de heiligste plekken voor moslims.

De meeste gewonden hebben verwondingen aan hun gezicht en ogen door de rubberkogels en de scherven van flitsgranaten. Ook op andere plekken in de stad werden Palestijnen aangevallen door de Israëlische politie. Gisterochtend schoot het Israëlische bezettingsleger nog twee Palestijnse mannen dood.

Het is al weken onrustig in Jeruzalem. Sinds het aanbreken van de vastenmaand Ramadan is de Israëlische kolonisatiedrang opgelaaid. Veel Palestijnen protesteren tegen de illegale uitzetting van Palestijnse families in Oost-Jeruzalem. De Israëliërs willen plaats maken voor Israëlische kolonisten door de woningen van Palestijnse gezinnen te bezetten.

Onder meer de Verenigde Staten en Europese landen hebben er bij Israël op aangedrongen dat het moet voorkomen dat Palestijnse families uit hun huis worden gezet ten gunste van Joodse kolonisten. "We zijn zeer bezorgd over de verhoogde spanningen in Jeruzalem", zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.

Ook de dreigende uitzetting van Palestijnse families in wijken in Oost-Jeruzalem "van wie er meerderen al generaties in hun huis wonen" baart zorgen. Het is van groot belang dat de spanning terugloopt en stappen die de toestand kunnen verergeren worden vermeden, zoals uitzettingen, activiteiten van kolonisten en vernieling van huizen, aldus de woordvoerster.

Het Israëlische hooggerechtshof houdt maandag een hoorzitting over de kwestie. De VN-commissaris voor mensenrechten heeft al gezegd dat de uitzettingen onrechtmatig zijn.

Het belooft voorlopig nog niet voorbij te zijn met de onrust: volgende week herdenken de Palestijnen de 'nakba', de verdrijving van honderdduizenden Palestijnen ten tijde van de oprichting van de staat Israël.

© MAROKKO.NL 2021
israel
palestina
al-aqsa-moskee
sheikh jarrah
kolonisten
jeruzalem
taraweeh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi