Netanyahu wijst kritiek op uitzettingen in Sheikh Jarrah van de hand, 'Jeruzalem is onze hoofdstad'

buitenland
17
9 mei 15:53
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wijst met kracht de groeiende internationale kritiek van de hand op bouwprojecten in Jeruzalem.

Het gaat om het uit hun woning zetten van Arabische inwoners van Oost-Jeruzalem, dat door Israël in 1967 werd bezet.

Voor Netanyahu is het Israëlisch grondgebied en hij zei dat zijn land zoals ieder ander het recht heeft in zijn eigen "hoofdstad" te bouwen. "Dat hebben we gedaan en dat blijven we doen", aldus Netanyahu.

Arabische bewoners van Oost-Jeruzalem zijn massaal tegen de jongste bouwplanen en uitzettingen gaan betogen. Kolonisten azen weer op een Arabische wijk, Sheikh Jarrah, en bijna zestig oorspronkelijke bewoners zouden plaats moeten maken voor kolonisten. Sinds vrijdag zijn er vooral rond de al-Aqsa-moskee in het centrum honderden Palestijnse gewonden gevallen bij aanvallen van de Israëlische militaire politie op biddende Palestijnen in en rondom het al-Aqsa-complex.

Jordanië heeft het Israëlische optreden tegen demonstranten en moskeegangers "barbaarse aanvallen" genoemd. Het land is om historische redenen betrokken bij het beheer van een aantal islamitische en christelijke panden in Jeruzalem, inclusief de Haram al-Sharif, het islamitische Verheven Heiligdom, waar de moskee onderdeel van is.

Het zogeheten Midden-Oosten-kwartet, dat de Verenigde Staten, Rusland, de Verenigde Naties en de Europese Unie omvat, zegt zich grote zorgen te maken over het oplaaiende geweld. De gezanten van het kwartet "uiten hun diepe bezorgdheid over de dagelijkse botsingen en het geweld in Oost-Jeruzalem", zei de groep in een verklaring.

Onder meer de Verenigde Staten en Europese landen hebben er bij Israël op aangedrongen dat het moet voorkomen dat Palestijnse families uit hun huis worden gezet ten gunste van Joodse kolonisten. "We zijn zeer bezorgd over de verhoogde spanningen in Jeruzalem", zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.

"We roepen de Israëlische autoriteiten op om terughoudendheid te betrachten en maatregelen te vermijden die de situatie tijdens deze periode van islamitische heilige dagen verder zou kunnen laten escaleren."

Paus Franciscus riep op de botsingen in de stad te stoppen.

Zitting hooggerechtshof
Israël heeft Oost-Jeruzalem in 1980 geannexeerd en voert bevolkingspolitiek die het aantal Arabieren moet beperken, vooral door het opwerpen van administratieve hindernissen voor de Arabieren die er weinig rechten hebben, hetgeen bewijst het bestaan ​​van een aparte wet voor Joden en Palestijnen, zoals onlangs aangevoerd door mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

De internationale gemeenschap erkent de Israëlische annexaties van Palestijnse gebieden niet. Er wonen naar schatting nog 300.000 Arabieren of Palestijnen in het bezette Jeruzalem. Ze hebben er een kwetsbare verblijfsstatus en worden niet als staatsburger erkend.

Het Israëlische hooggerechtshof heeft een zitting over de uitzettingen in Sheikh Jarrah die maandag zou zijn, voor onbepaalde tijd uitgesteld.

© MAROKKO.NL 2021
israel
palestina
jeruzalem
benjamin netanyahu
al-aqsa-moskee
sheikh jarrah
kolonisten
taraweeh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi