Honderden Palestijnse gewonden bij nieuwe protesten in Jeruzalem (video)

buitenland
0
10 mei 15:44
Bij nieuwe protesten in Jeruzalem zijn honderden Palestijnen gewond geraakt.

De Israëlische militaire politie botste bij de al-Aqsa-moskee met Palestijnse betogers. Bezettingstroepen vuurden traangas, flitsgranaten en rubberen kogels af en bestormden het gebedshuis.

Hulporganisatie de Rode Halve Maan spreekt over 300 Palestijnse gewonden, waarvan zeven in kritische toestand verkeren. Zo'n 228 Palestijnen moesten worden overgebracht naar ziekenhuizen. 

Een Israëlische automobilist reed elders in Jeruzalem opzettelijk in op een groep Palestijnen.

Daarna keerde de menigte zich tegen de kolonist, die volgens de Israëlische politie de "macht over het stuur was verloren". Een Israëlische agent schoot in de lucht om de Palestijnen uiteen te drijven en de kolonist na zijn terreurdaad te beschermen.

Het is al weken onrustig in Jeruzalem. Dat heeft onder meer te maken met de geplande verdrijven van Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. Die moeten volgens de bezetters plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Het Israëlische hooggerechtshof moet zich daar nog over uitspreken.

Israël viert maandag ook "Jeruzalemdag", een jaarlijkse feestdag waarbij zionisten stilstaan bij de verovering van Oost-Jeruzalem in 1967. De autoriteiten hadden om verdere onrust te voorkomen al besloten dat Joodse groepen niet naar de omgeving van de al-Aqsa-moskee mochten komen.

© ANP 2021
palestina
jeruzalem
israël
al-aqsa-moskee
politie
westelijke jordaanoever
sheikh jarrah
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi