Geweld Jeruzalem escaleert verder, Israël doodt Hamas-commandant

buitenland
5
10 mei 19:39
Dagenlange protesten van Palestijnen tegen de uitzetting van gezinnen om plaats te maken voor Joodse kolonisten zijn uitgelopen op raketaanvallen tussen Israël en de Gazastrook.

Israël laat weten drie leden van de Palestijnse verzetsbeweging Hamas te hebben gedood. Volgens Hamas is één van hun commandanten om het leven gekomen.

Het Israëlische leger zegt dat "alleen militaire doelen" in Gaza aangevallen worden. Lokale journalisten melden op Twitter dat Israël zich klaarmaakt voor een mogelijk grondoffensief.

Hamas gaf Israël eerder maandag een ultimatum. Als de bezetters niet de veiligheidstroepen en kolonisten zou weghalen uit een Arabische wijk in Jeruzalem, zou Hamas in de aanval gaan. Inmiddels heeft de groepering meerdere raketten afgeschoten, waarvan er zeker één is onderschept door luchtafweergeschut. Terwijl luchtalarmen loeiden in Jeruzalem en omstreken, ontruimde de Israëlische politie het parlementscomplex en werden honderden Joodse gelovigen bij de Klaagmuur geëvacueerd.

Israëlisch geweld
Bij een Israëlische aanval op het noorden van Gaza zouden volgens het Palestijnse ministerie van gezondheid negen Palestijnen om het leven zijn gekomen, onder wie kinderen. Er zijn geen Israëlische slachtoffers gevallen.

Daarnaast bestookt de Israëlische militaire politie al dagenlang Palestijnse betogers in Jeruzalem. De politie gebruikt flitsgranaten, traangas en rubberen kogels op stenengooiende Palestijnen. Inmiddels zouden al 305 mensen gewond zijn geraakt, van wie zeven in levensgevaar zijn. 200 mensen worden in ziekenhuizen behandeld.

Kolonisten
Het is al weken onrustig in Jeruzalem. Dat heeft onder meer te maken met de geplande verdrijven van Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. Die moeten volgens de bezetters plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Het Israëlische hooggerechtshof moet zich daar nog over uitspreken.

Israël viert maandag ook "Jeruzalemdag", een jaarlijkse feestdag waarbij zionisten stilstaan bij de verovering van Oost-Jeruzalem in 1967. De autoriteiten hadden om verdere onrust te voorkomen al besloten dat Joodse groepen niet naar de omgeving van de al-Aqsa-moskee mochten komen.

© ANP 2021
palestina
jeruzalem
israel
gazastrook
hamas
tempelberg
sheikh jarrah
kolonisten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi