China eist dat VN-bijeenkomst over Oeigoeren wordt afgelast

buitenland
8
11 mei 3:57
China heeft maandag geëist dat de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een videoconferentie van de Verenigde Naties (VN) over Pekings onmenselijke optreden tegenover moslims annuleren.

"De videoconferentie, die voor woensdag gepland staat, is gebaseerd op pure leugens en politieke vooringenomenheid", zeggen Chinese diplomaten voor de VN in een verklaring. "Peking dringt erop aan dit evenement, dat zich met binnenlandse aangelegenheden bemoeit, te annuleren en roept andere VN-leden op dit evenement te boycotten."

Zeker 1 miljoen Oeigoeren en andere, voornamelijk islamitische, minderheden worden volgens mensenrechtenorganisaties vastgehouden in concentratiekampen in de Chinese provincie Xinjiang. De organisaties beschuldigen de autoriteiten er onder meer van dwangarbeid op te leggen en vrouwen gedwongen te laten steriliseren.

China stelt in de verklaring dat de huidige situatie in Xinjiang juist beter is dan ooit. Er zou sprake zijn van stabiliteit, snelle economische ontwikkeling en mensen uit alle etnische groepen zouden "harmonieus samenleven".

"De VS beweren dat ze geven om de mensenrechten van moslims, terwijl het wereldwijd bekend is dat zij moslims in Afghanistan, Irak en Syrië hebben gedood", zegt China in de verklaring. "Het zijn de VS en hun volgelingen die wereldwijd de meest moslims hebben gedood."

Tijdens de bijeenkomst van woensdag zullen naar verwachting VN-ambassadeurs uit de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, die de Oeigoeren vertegenwoordigen, alsmede mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, het woord nemen.

© ANP 2021
china
xinjiang
verenigde staten
mensenrechten
verenigde naties
oeigoeren
watch
verenigd koninkrijk
hrw
genocide
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi