EU en VS veroordelen geweld Jeruzalem en Gazastrook

buitenland
7
11 mei 4:00
De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten hebben het recente geweld in Jeruzalem en de Gazastrook veroordeeld en eisen dat het geweld ophoudt.

"De aanzienlijke stijging van geweld op de Westelijke Jordaanoever, in en nabij de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem moet onmiddellijk stoppen", zei een woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell maandag.

Dagenlange protesten van Palestijnen in Jeruzalem tegen de Israëlische plannen om Palestijnse gezinnen uit hun huizen in de wijk Sheikh Jarrah te verdrijven, om plaats te maken voor Joodse kolonisten, zijn uitgelopen op gewelddadige optredens van de Israëlische militaire politie.

Israëlische bezettingstroepen zijn meermaals de Al-Aqsa-moskee binnengestormd en hebben het vuur geopend op gelovigen die er schuilden voor het Israëlisch geweld. De Israëliërs gebruiken flitsgranatan, traangasbussen en rubberen kogels op de stenengooiende Palestijnen.

De oproep van de EU en de VS lijkt echter vooral gericht op de Palestijnse reactie op het voortdurende Israëlische militaire geweld. "Het lanceren van raketten vanuit de Gazastrook op de burgerbevolking in Israël is compleet onaanvaardbaar en leidt tot escalatie. Alle leiders hebben de verantwoordelijkheid om op te treden tegen extremisten", aldus de EU-woordvoerder in een verklaring.

"Wij herhalen onze oproep aan beide partijen om zich in te zetten om de situatie te de-escaleren. Verdere burgerslachtoffers moeten worden vermeden." Er zijn geen Israëlische burgerslachtoffers gevallen.

Ook de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft beide kanten opgeroepen te stoppen met de aanvallen. "Ik ben erg bezorgd over de raketaanvallen", zei hij. "Alle partijen moeten maatregelen nemen voor de-escalatie en om spanningen te verminderen."

De Palestijnse Hamasbeweging, die de Gazastrook controleert, had Israël maandag een ultimatum gesteld. Als het land niet de veiligheidstroepen en kolonisten zou weghalen uit een Arabische wijk in Jeruzalem, zou Hamas in de aanval gaan. Inmiddels heeft de groepering volgens eigen zeggen ruim honderd raketten afgeschoten.

Israël zegt drie leden van de Hamas te hebben gedood. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid kwamen in het noorden van de Gazastrook twintig mensen om het leven, onder wie negen kinderen.

Israël vierde maandag ook "Jeruzalemdag", een jaarlijkse feestdag waarbij zionisten stilstaan bij de verovering van Oost-Jeruzalem in 1967. De autoriteiten hadden om verdere onrust te voorkomen al besloten dat Joodse groepen niet naar de omgeving van de al-Aqsa-moskee mochten komen.

© ANP/Marokko.nl 2021
palestina
europese unie
hamas
israël
jeruzalem
gazastrook
al-aqsa-moskee
verenigde staten
josep borrell
westelijke jordaanoever
sheikh jarrah
kolonisten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi