Coronavirus Marokko: Reproductiegetal gedaald naar 0,7

marokko
0
11 mei 20:41
Dat betekent dat iemand die het coronavirus draagt gemiddeld 0,7 andere personen aansteekt.

Dat zei Abdelkrim Meziane Belfkih van de afdeling epidemiologie van het Ministerie van Volksgezondheid dinsdag tijdens de presentatie van het tweewekelijkse rapport over de epidemiologische situatie in het land.

Een reproductiegetal van 0,7 en lager was het streven van de gezondheidsautoriteiten, op dit tempo zal het virus vanzelf verdwijnen. Twee weken geleden stond de zogenaamde R0 nog op 0,95, na langer tijd weer onder de één. Het aantal besmettingen is de afgelopen vier weken met 19,5 procent afgenomen.

De grootste afname werd waargenomen in de regio's Guelmim-Oued Noun (-50%), Oriental (-43,3%), Rabat-Salé-Kénitra (-33,7%), Dakhla-Oued Eddahab (- 29%), Marrakech-Safi (-23,1%), Casablanca-Settat (-21,1%), Béni Mellal-Khénifra (-18,2%), Draa-Tafilalet (- 8,7%) en Tanger-Tétouan-Al Hoceima (-6,7 %).

Vier andere regio's noteerden daarentegen een toename in het aantal besmettingsgevallen, het betreft Souss-Massa (+ 23%), Laâyoune-Sakia El Hamra (+ 28,8%) en Fès-Meknes (+ 40%).

Ook het aantal actieve besmettingsgevallen is afgenomen, van 5.109 gevallen twee weken geleden naar 3.878, een afname van 31,7 procent. Het aantal kritische gevallen die op de intensive care liggen is afgenomen van 349 naar 279.

Vaccinatiecampagne
De landelijke vaccinatiecampagne in Marokko was eind januari begonnen en heeft inmiddels geresulteerd in meer dan 10,3 miljoen inentingen, daarvan gaat in 4,4 miljoen gevallen om de tweede en tevens laatste coronaprik.

Het tempo van de vaccinatiecampagne neemt weer toe nu het land weer over een nieuwe voorraad vaccins beschikt. Maandagochtend werd in Casablanca een nieuwe zending van 2 miljoen doses uit China in ontvangst genomen.

Ook maakten de autoriteiten maandag bekend dat de nieuwe fase van de vaccinatiecampagne van start is gegaan; het inenten van personen van 50 tot 55 jaar.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
besmettingen
besmettingsgraad
reproductiegetal
vaccinatiecampagne
coronavirus
abdelkrim meziane belfkih
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi