VN buigen zich over Oeigoeren, tot frustratie van China

buitenland
10
12 mei '21
De Verenigde Naties buigen zich woensdag over het lot van de Oeigoeren, een minderheid in China die te lijden heeft onder het communistische regime.

Peking eist dat de videoconferentie wordt geannuleerd. Volgens Chinese diplomaten gaat het om pure leugens en politieke vooringenomenheid.

Ook bemoeit de conferentie zich met binnenlandse aangelegenheden. Peking roept andere VN-leden op het evenement te boycotten.
Zeker 1 miljoen Oeigoeren en andere, voornamelijk islamitische, minderheden worden volgens mensenrechtenorganisaties vastgehouden in concentratiekampen in de Chinese provincie Xinjiang. De organisaties beschuldigen de autoriteiten er onder meer van dwangarbeid op te leggen en vrouwen gedwongen te laten steriliseren.

China stelt in de verklaring dat de huidige situatie in Xinjiang juist "beter is dan ooit". Er zou sprake zijn van stabiliteit, snelle economische ontwikkeling en mensen uit alle etnische groepen zouden "harmonieus samenleven".

Tijdens de bijeenkomst zullen naar verwachting de VN-ambassadeurs van de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, die de Oeigoeren vertegenwoordigen, het woord nemen.

© ANP 2021
china
oeigoeren
peking
xinjiang
genocide
moslims
verenigde naties
verenigde staten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?