Israëlische aanvallen doden 14 Palestijnse kinderen in Gaza

buitenland
0
12 mei 14:03
Minstens 53 Palestijnen, waaronder 14 kinderen en drie vrouwen, zijn tot dusver omgekomen als gevolg van de gewelddadige Israëlische luchtaanvallen.

Dat blijkt uit cijfers van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. De kinderen waren tussen de 7 en 16 jaar oud.

Het Israëlische bezettingsleger startte maandag een militair offensief in de Gazastrook te midden van gewelddadigheden van de Israëlische militaire politie in Jeruzalem en de reactie van verzetsbeweging Hamas die daar op volgde.

De Israëlische militaire politie gebruikt flitsgranaten, traangas en rubberen kogels op de stenengooiende Palestijnen. Ook hebben de Israëliërs meermaals de Al-aqsa-moskee bestormd en moskeegangers bekogeld.

Israël wil dat Palestijnse gezinnen hun woningen in de wijk Sheikh Jarrah in Jeruzalem ontruimen om plaats te maken voor Israëlische kolonisten.

Onder meer de Verenigde Staten en Europese landen hebben er bij Israël op aangedrongen van de uitzettingen af te zien. De VN-gezant voor het Midden-Oosten Tor Wennesland vreest voor een "oorlog op grote schaal" tussen bezetter Israël en verzetsbeweging Hamas.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag bijeen voor een spoedoverleg. Wennesland zal de Veiligheidsraad achter gesloten deuren inlichten over de situatie. De raad kwam maandag al bij elkaar, maar kon geen overeenkomst bereiken over een gezamenlijk standpunt.
Hooggerechtshof Israël heeft Oost-Jeruzalem in 1980 geannexeerd en voert bevolkingspolitiek die het aantal Arabieren moet beperken, vooral door het opwerpen van administratieve hindernissen voor de Arabieren die er weinig rechten hebben, hetgeen bewijst het bestaan ​​van een aparte wet voor Joden en Palestijnen, zoals onlangs aangevoerd door mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

De internationale gemeenschap erkent de Israëlische annexaties van Palestijnse gebieden niet. Er wonen naar schatting nog 300.000 Arabieren of Palestijnen in het bezette Jeruzalem. Ze hebben er een kwetsbare verblijfsstatus en worden niet als staatsburger erkend.

Het Israëlische hooggerechtshof heeft een zitting over de uitzettingen in Sheikh Jarrah die maandag zou zijn, voor onbepaalde tijd uitgesteld.

© Anadolu 2021
israel
palestina
gazastrook
jeruzalem
hamas
al-aqsa-moskee
luchtaanvallen
sheikh jarrah
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi