Premier El Othmani belt met Hamas-voorman Haniyeh

marokko
222
12 mei '21
De Marokkaanse Premier Saad Eddine El Othmani heeft vandaag een telefoongesprek gevoerd met Ismail Haniya, de leider van de Palestijnse verzetsbeweging Hamas.

Tijdens het telefoongesprek informeerde de Hamas-voorman de Marokkaanse regeringsleider over de ernstige ontwikkelingen die plaatsvinden in Palestijnse gebieden, vooral in bezet Jeruzalem en de Gazastrook.

De functionarissen bespraken Israëlische schendingen en illegale invallen en gedwongen uitzettingen van Palestijnen in de wijk Sheikh Jarrah, evenals Israëlische aanvallen op gelovigen in de Al-Aqsa-moskee.

In delen van Jeruzalem en de Gazastrook vinden al dagen Israëlische aanvallen op Palestijnen plaats. De Israëlische militaire politie gebruikt flitsgranaten, traangas en rubberen kogels op de stenengooiende Palestijnen. Israël wil dat Palestijnse gezinnen plaats maken voor Israëlische kolonisten. Sinds maandag worden er ook veelvuldig Israëlische luchtaanvallen uitgevoerd, minstens 53 Palestijnen zijn overleden, waaronder 14 kinderen.

Het Marokkaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde zondag het geweld in het bezette Oost-Jeruzalem en omschreef deze als "onaanvaardbaar". Het ministerie riep op tot dialoog en respect voor de rechten van de Palestijnen maar bekritiseerde niet expliciet het Israëlische politiegeweld of de geplande ontheemding van Palestijnse inwoners.

El Othmani herhaalde vandaag het officiële standpunt van Rabat en sprak tijdens het gesprek nogmaals zijn afwijzing uit over de eenzijdige maatregelen van de Israëlische autoriteiten en diens invloed op de juridische status van de Al-Aqsa-moskee en Jeruzalem.

Arabische Liga
De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita legde tijdens de virtuele bijeenkomst van de Arabische Liga een soortgelijke verklaring af tegenover de deelnemende ministers van Buitenlandse Zaken.

Bourita benadrukte dat alle ministers in de Arabische Liga het er over eens zijn en unaniem alle Israëlische schendingen verwerpen.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
palestina
saad eddine el othmani
hamas
ismail haniyeh
gazastrook
jeruzalem
sheikh jarrah
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi