Rutte: 'Nederland steunt het recht van Israël op zelfverdediging'

algemeen
96
14 mei 17:01
Demissionair premier Mark Rutte is "zeer bezorgd" over de "opgelaaide strijd tussen Israël en de Palestijnen".

"Het is onacceptabel dat Hamas willekeurig raketten op de burgerbevolking afvuurt. Nederland steunt het recht van Israël op zelfverdediging, binnen de grenzen van het internationaal recht en proportionaliteit", aldus de premier.

"Nederland roept op tot wapenstilstand en dialoog. Er moet alles aan worden gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen.", aldus Rutte. De premier treedt daarmee in de voetsporen van de Amerikaanse president Joe Biden, die steunde eerder deze week "Israël's recht op zelfverdediging".

Israël bombardeert de Gazastrook en heeft inmiddels meer dan 122 Palestijnen, waaronder 31 kinderen vermoord. Aan Israëlische zijde zijn acht Israëliërs omgekomen. Verreweg de meeste projectielen van de Palestijnse verzetsgroepen worden onderschept door het Israëlische raketafweergeschut. Toch kiest de Nederlandse premier er voor om vooral de nadruk te leggen op Palestijnse rakketten die door verzetsbeweging Hamas op Israël worden afgevuurd.

De onrust in Israël laaide vorige week vrijdag op, toen de militaire Israëlische politie buitenproportioneel en uiterst gewelddadig reageerde op Palestijnse protesten tegen de geplande uitzetting van zeker zestig Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. De Palestijnse bewoners moeten plaats maken voor Joodse kolonisten.

Israël bestormde meermaals de Al-Aqsa-moskee en vuurde flitsgranaten, rubberen kogels en stinkdierwater op ongewapende Palestijnen. De onrust is uitgelopen van protesten tot raketaanvallen van en naar de Gazastrook.

© ANP/Marokko.nl 2021
palestina
israël
gazastrook
hamas
islamitische jihad
mark rutte
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi