Pro-Palestijnse demonstratie Den Haag rustig verlopen

algemeen
0
15 mei 18:41
In Den Haag kwamen zaterdag honderden mensen samen bij verschillende pro-Palestijnse betogingen.

Op het Plein kwamen zaterdagmiddag zo'n tweehonderd mensen bijeen. Ze hadden vlaggen en spandoeken bij zich met teksten als: 'Free Palestine, end the occupation' en 'Palestine is love'. Ook op de Hofplaats kwam zaterdagmiddag een groep mensen bij elkaar om te demonstreren.

Op het Malieveld verzamelde zich de grootste groep, van ongeveer vijfhonderd mensen. Ze hadden vlaggen bij zich en er werd geluisterd naar toespraken. Onder de sprekers was onder meer Tunahan Kuzu van DENK.

De demonstratie verliep rustig, maar aan het eind van de bijeenkomst op het Malieveld moest de politie toch ingrijpen. Toen een groep van ongeveer tweehonderd mensen van de Koekamp richting het Centraal Station liep, kwam de ME in actie met busjes en paarden.

De politie vroeg de aanwezigen naar huis te gaan en probeerde te voorkomen dat de actievoerders richting de binnenstad gingen. Een aantal demonstranten werd daarbij tegengehouden. Een paar mensen gooiden toen stenen naar de politie. Vijf mensen werden daarna aangehouden.

Israëlisch geweld
De onrust in Palestina laaide vorige week vrijdag op, toen de militaire Israëlische politie buitenproportioneel en uiterst gewelddadig reageerde op Palestijnse protesten tegen de geplande uitzetting van zeker zestig Palestijnse gezinnen in bezet Oost-Jeruzalem. De Palestijnse bewoners moeten plaats maken voor Joodse kolonisten.

Israël bestormde meermaals de Al-Aqsa-moskee en vuurde flitsgranaten, rubberen kogels en stinkdierwater op ongewapende Palestijnen. De onrust is uitgelopen van protesten tot raketaanvallen van en naar de Gazastrook.

Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan 10.000 Palestijnen verdreven uit hun huizen in de Gazastrook. Minstens 140 Palestijnen zijn door de Israëliërs vermoord, waaronder 40 kinderen.

© ANP 2021
tunahan kuzu
denk
koekamp
station den haag centraal
mandatory palestine
israël
den haag
oost-jeruzalem
malieveld
politie
twitter
woudenberg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi