VN-chef 'diep verontrust' over aanval Israël op mediagebouw

buitenland
76
16 mei 1:12
VN-chef António Guterres is "ontzet" door de burgerslachtoffers in de Gazastrook en "diep verontrust" over de aanval van Israël op een gebouw waarin internationale media waren gevestigd

Dat zei een woordvoerder in een zaterdag (lokale tijd) vrijgegeven verklaring. Guterres was "diep verontrust over de vernietiging door een Israëlische luchtaanval vandaag van een hoog gebouw in Gazastad waar de kantoren van verschillende internationale mediaorganisaties waren gevestigd", zei zijn woordvoerder, Stephane Dujarric, in de verklaring.

Hij was ook "ontzet" door het "toenemende aantal burgerslachtoffers, waaronder de dood van tien leden van dezelfde familie, onder wie kinderen, als gevolg van een Israëlische luchtaanval gisteravond", vervolgde Dujarric. "De secretaris-generaal herinnert alle partijen eraan dat elke willekeurige aanval op burger- en mediastructuren in strijd is met het internationaal recht en koste wat kost moet worden vermeden", zei hij.

Israëlische lucht- en artillerieaanvallen op Gaza hebben sinds maandag 145 mensen gedood, onder wie 41 kinderen, en nog eens 1100 gewond, zeggen gezondheidsfunctionarissen. Het gaat om het ergste geweld in de regio sinds 2014. Palestijnse verzetsgroepen hebben minstens 2300 raketten afgevuurd op Israël, waardoor tien mensen omkwamen. De Israëlische luchtverdediging heeft veel raketten onderschept.

De Amerikaanse minister van Israël-Palestijnse Zaken Hady Amr voert zondag gesprekken met Israëlische leiders voordat hij Palestijnse functionarissen ontmoet om "duurzame kalmte" te zoeken, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De VN-Veiligheidsraad komt zondag bijeen om het geweld te bespreken.

© ANP 2021
verenigde naties
palestina
stéphane dujarric
antónio guterres
israël
al-jazeera
pers
gazastrook
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi