Geweld in Afghanistan laait weer op na einde wapenstilstand

buitenland
0
16 mei 9:07
Het geweld in Afghanistan laaide zondag weer op na het einde van een driedaagse wapenstilstand.

Er wordt volgens de autoriteiten gevochten bij Lashkar Gah, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Helmand.

De strijd begon volgens een lokale functionaris in de vroege ochtend. Toen vielen de Taliban controleposten bij de stad aan. De extremisten zeggen op hun beurt dat veiligheidstroepen een operatie waren begonnen. "Geef ons daar niet de schuld van", zei een woordvoerder.

Het bestand van de afgelopen dagen betekende voor Afghanen een welkome onderbreking van het aanhoudende geweld in hun land. De Taliban hadden een staakt-het-vuren voorgesteld dat samenviel met de Eid al-Fitr, het einde van de vastenmaand ramadan. De regering stemde daar snel mee in.

Er vielen vrijdag wel twaalf doden door een bomexplosie in een moskee in hoofdstad Kabul. Terreurgroep Daesh eiste die aanslag op. Er waren een week eerder ook al tientallen mensen om het leven gekomen bij een aanslag op een school. Het ging vooral om meisjes.

De Taliban en de Afghaanse regering overleggen ook al maanden over een vredesakkoord, maar lijken nauwelijks vooruitgang te boeken. Onderhandelingsteams zaten vrijdag weer om de tafel in Qatar. De regering verklaarde naderhand dat beide partijen het tempo van de onderhandelingen willen opvoeren.

Internationale troepen vertrekken ondertussen na ongeveer twintig jaar uit Afghanistan. De Amerikaanse president Joe Biden wil dat de terugtrekking op 11 september is afgerond.

De VS hebben inmiddels een belangrijke luchtmachtbasis in het zuidelijke Kandahar verlaten.

© ANP 2021
afghanistan
taliban
kandahar
qatar
verenigde staten
joe biden
eid al-fitr
moskee
kabul
terrorisme
daesh
lashkar gah
helmand
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi