China betreurt blokkade VS bij Israël-sessie VN-Veiligheidsraad

buitenland
0
16 mei '21
China betreurt het dat de Verenigde Staten een verklaring over het Israëlische geweld in de Gazastrook blokkeren in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi riep de Amerikanen op hun "verantwoordelijkheid" te nemen en een resolutie te steunen die erop is gericht kalmte terug te brengen in Israël en Gaza.

Hij pleitte voor een onmiddellijke wapenstilstand en bemiddeling. Het digitale overleg van de vijftien leden van de Veiligheidsraad wordt voorgezeten door China. Eerder deze week kwam het orgaan al twee keer in een besloten zitting samen. Het lukte toen niet een gemeenschappelijk standpunt in te nemen. De Chinese minister wees nu in het openbaar de VS, traditioneel een bondgenoot van Israël, aan als schuldige.

De regering in Washington zegt achter de schermen te werken aan een oplossing en dat een verklaring van de Veiligheidsraad "die inspanning zou kunnen schaden". De Amerikaanse president Joe Biden legt de nadruk op het "recht van de Israëliërs zich te verdedigen" tegen raketaanvallen vanuit de Gazastrook, hoewel ze Israël ook opriep er alles aan te doen om burgerslachtoffers te voorkomen. Biden repte met geen woord over het Palestijnse recht op zelfverdediging of het recht op een vreedzaam bestaan.

De onrust in Palestina laaide vorige week vrijdag op, toen de militaire Israëlische politie buitenproportioneel en uiterst gewelddadig reageerde op Palestijnse protesten.

Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan 10.000 Palestijnen verdreven uit hun huizen in de Gazastrook. Minstens 188 Palestijnen zijn door de Israëliërs vermoord, waaronder 55 kinderen en 33 vrouwen. Op de bezette Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische bezettingstroepen minstens 13 Palestijnen vermoord.

© ANP/Marokko.nl 2021
china
verenigde staten
verenigde naties
veiligheidsraad
israël
benjamin netanyahu
joe biden
hamas
gazastrook
wang yi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi