Oproep aan Tweede Kamer: corrigeer Rutte’s eenzijdige tweet over Israël

algemeen
14
16 mei 20:11
De Tweede Kamer moet de tweet die demissionair minister-president Mark Rutte vrijdag stuurde corrigeren.

Dat zegt het door de oud-premier Dries van Agt opgerichte The Rights Forum, een kennisorganisatie die opkomt voor de Palestijnen.

Rutte tweette dat de raketbeschietingen van Hamas onacceptabel zijn en sprak Nederlandse steun uit voor Israëls "recht op zelfverdediging". In een brief schrijft de organisatie dat Rutte’s reactie "past in de Nederlandse traditie van pro-Israëlische partijdigheid waarmee de Nederlandse regering het Palestijns-Israëlische conflict altijd heeft bejegend".

The Rights Forum stelt dat die eenzijdigheid geen recht doet aan de positie en het leed van de Palestijnen, noch aan de opvattingen van de Nederlandse bevolking. "Het Israëlische geweld en de wijze waarop landen als Nederland dat straffeloos laten voortbestaan, leidt bij steeds meer Nederlanders tot frustratie en woede", aldus de organisatie.

In de brief noemt de organisatie acht punten waarop Rutte’s bezorgdheid over de geweldsescalatie in Israël en Palestina tekortschiet. Zo zou het de premier ontbreken aan "een visie die eindelijk de grondoorzaken van het steeds weer oplaaiende geweld aanpakt". De brief wordt woensdag aan de Tweede Kamer gestuurd. Op donderdag komt de situatie in Israël en Gaza daar aan de orde.

Vrijdag spraken linkse partijen in de Tweede Kamer zich al uit tegen de eenzijdige en pro-Israëlische tweet van Rutte.

© ANP 2021
israël
palestina
tweede kamer
gazastrook
mark rutte
dries van agt
hamas
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi