Catalonië heeft nieuwe regering na maanden van onderhandelen

buitenland
0
17 mei '21
Twee rivaliserende separatistische partijen in Catalonië hebben een akkoord gesloten over de vorming van een coalitieregering.

Ze willen drie maanden na de stembusgang voorkomen dat de Spaanse regio opnieuw naar de stembus moet.

Volgens plaatselijke media hebben de linkse Esquerra Republicana (ERC) en de partij Junts per Catalunya (Samen voor Catalonië) een akkoord gesloten voor een regering onder leiding van ERC-kopstuk Pere Aragonès. De leider van Catalonië kwam sinds 2015 van Junts per Catalunya, maar ERC won bij deze verkiezing 1 zetel meer. "We beginnen met dit akkoord aan de volgende stap. We kunnen weer vooruit kijken naar een onafhankelijke republiek Catalonië", aldus Aragonès.

De coalitie wil naar eigen zeggen de Catalaanse bevolking weer vertrouwen geven en wil ook met andere partijen samenwerken om gezamenlijk te streven naar een onafhankelijke republiek Catalonië. De twee partijen die samen net geen meerderheid in het parlement hebben, rekenen erop dat ze de zegen hebben van de links-radicale CUP (Kandidatuur Volkseenheid). Die heeft negen zetels in het regioparlement van 135 leden.

Andere aanpak
ERC en Junts per Catalunya hebben allebei een andere aanpak bij hun verlangen naar onafhankelijkheid. ERC is voor een aanpak die vooral gebaseerd is op overleg met de landelijke regering in Madrid en Junts per Catalunya is feller en meer gericht op actie. Over twee jaar wordt gekeken hoe ver Catalonië is gekomen met het overleg.

Verrassende winnaars waren bij de verkiezingen in februari de sociaaldemocraten van de PSOE van de Spaanse premier Pedro Sánchez en de conservatieve Spaans-nationalistische Vox. Nieuwe verkiezingen zouden de separatisten momenteel slecht uitkomen volgens een peiling van de Catalaanse krant La Vanguardia. In de maandag gepubliceerde peiling is het percentage van de ondervraagden dat zich voor onafhankelijkheid uitspreekt gezakt naar 42 procent en meer dan de helft (52 procent) wil zich volgens de peiling niet afscheiden van Spanje.

© ANP 2021
spanje
catalonië
regering
madrid
junts per catalunya
pedro sánchez
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?