Israël sluit viszone Gazastrook na Palestijnse protesten

buitenland
3
9 mei '21
Israëlische autoriteiten hebben zondag besloten om het visgebied bij de Gazastrook te sluiten

Israël heeft de economische maatregel al vaker ingezet, dat gebeurde naar eigen zeggen wanneer zij "vanuit de lucht werden aangevallen door brandend ballonnen". In april werd de viszone nog afgesloten nadat er meerdere aanvallen vanuit Gaza op Israël zouden zijn uitgevoerd.

Het is onrustig in Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. De oorzaak van het Israëlisch geweld zijn de Palestijnse protesten tegen de aanstaande uitzetting van tientallen Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem.

De Palestijnse families wonen al generaties lang in de woningen en moeten volgens de bezettende macht plaatsmaken voor Joodse kolonisten. De Palestijnse verzetsbeweging Hamas heeft met aanvallen op Israël gedreigd als er niet van de uitzettingen wordt afgezien.

De betogingen hebben al tot honderden Palestijnse gewonden geleid nadat de Israëlische militaire politie de demonstranten, maar ook andere Palestijnen, bestookt met flitsgranaten en rubberen kogels. Onder de gewonden zitten veel kinderen en vrouwen.

Onder meer de Verenigde Staten en Europese landen hebben er bij Israël op aangedrongen van de uitzettingen af te zien. Het Israëlische hooggerechtshof heeft een zitting over de uitzettingen die maandag zou zijn, voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wees vandaag met kracht de groeiende internationale kritiek van de hand. Volgens de Joodse zionist betreft het Israëlisch grondgebied en heeft "zijn land" het recht om in de eigen "hoofdstad" te bouwen. "Dat hebben we gedaan en dat blijven we doen", aldus Netanyahu.

Apartheid
Israël annexeerde Oost-Jeruzalem in 1980 en voert 'bevolkingspolitiek' die het aantal Arabieren moet beperken. Bevolkingspolitiek (of Apartheid) gebeurt vooral door het opwerpen van administratieve hindernissen voor de Arabieren die er weinig rechten hebben.

De internationale gemeenschap erkent de Israëlische annexaties van Palestijnse gebieden niet. Er wonen naar schatting nog 300.000 Arabieren of Palestijnen in het bezette Jeruzalem. Ze hebben er een kwetsbare verblijfsstatus en worden niet als staatsburger erkend.

In Arabische landen wordt Israël fel bekritiseerd en de EU, de VN, Rusland en de VS hebben samen hun zorg geuit. Paus Franciscus riep op de botsingen in de stad te stoppen.

© ANP/Marokko.nl 2021
palestina
israel
jeruzalem
gazastrook
westelijk jordaanoever
viszone
paus franciscus
bevolkingspolitie
apartheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?