Spaanse buitenlandminister tegen Podemos: Stop met provoceren Marokko

marokko
0
20 mei '21
De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzalez Laya heeft politici van de Podemos-partij opgeroepen te stoppen met het provoceren van Marokko.

Gonzalez Laya zou de politici hebben opgeroepen de relatie tussen de twee landen niet verder onder druk te zetten.

Podemos heeft meermaals opgeroepen tot het houden van een volksraadpleging in de Sahara en de leiders van het separatistische Polisario-Front onderdak te bieden.

Ook beticht de linkse partij Rabat er van de migratiecrisis te misbruiken om Spanje te dwingen de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen.

De oproep van Gonzalez Laya komt te midden van opgelopen spanningen tussen Madrid en Rabat. Door de wrijvingen zou Marokko de recente bestormingen van de Spaanse enclaves oogluikend hebben toegestaan nadat de regering van Pedro Sánchez besloot de gezochte separatistenleider en mensenrechtenschender Brahim Ghali met open armen te ontvangen.

De Marokkaanse Minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita haalde onlangs met felle woorden uit naar zijn Spaanse ambtgenote Arancha Gonzalez Laya en betichtte de noorderburen van "disloyaliteit". De betrekkingen tussen de twee landen moeten volgens Bourita niet worden beschouwd als "een selectieve relatie".

"Wanneer het gaat om samenzwering met Algerije en de Polisario laat Spanje het afweten, maar als gaat over immigratie of terrorisme zijn we weer belangrijk.", zei Bourita. Hij onderstreepte dat Marokko weigert "de politieagent van de Europese Unie" te zijn op het gebied van migratiekwesties.

De Spaanse regering hoopt nog steeds op de terugkeer van de rust tussen de twee landen. De Spaanse premier Sánchez zei dinsdag Marokko te beschouwen als een "vriendschappelijk land" en hoopt dat de nauwe banden tussen de twee landen zullen zegevieren.

© MAROKKO.NL 2021
spanje
marokko
podemos
sahara
referendum
arancha gonzalez laya
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?