Minister Bourita: Marokko accepteert 'dubbelhartig taalgebruik' van Madrid niet

marokko
14
20 mei '21
De Marokkaanse regering weigert het "dubbelhartige taalgebruik" van de Spaanse regering te accepteren.

Dat zei de Marokkaanse Minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita donderdagavond in een verklaring.

Volgens Bourita is het "Marokko van vroeger" niet meer het "Marokko van nu" en moet Spanje haar opvattingen en vooroordelen over het Noord-Afrikaans land nodig bijstellen en stoppen met het doorzichtige "dubbelspel".

De minister verwijst daarmee naar vijandige verklaringen van verschillende Spaanse politici en de Spaanse pers die werden gedaan in de nasleep van de massale bestormingen op de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla door migranten.

Volgens Bourita houdt de Spaanse regering de verspreiding van misinformatie in stand om de aandacht af te leiden van het werkelijke probleem; de Spaanse verwelkoming van Polisario-'president' Brahim Ghali.

De regering van Pedro Sánchez besloot in april de gezochte separatistenleider en mensenrechtenschender Ghali met open armen te ontvangen. Ghali kwam het Spaanse grondgebied binnen met een valse identiteit, en gebruikte daarbij een Algerijns diplomatiek paspoort.

De aanwezigheid van Ghali in Spanje is tegen het zere been van Rabat, die Madrid daarop betichtte van "disloyaliteit" en het najagen van een "selectieve partnerschap". Volgens Rabat probeerde Madrid de aanwezigheid van de separatistenleider in Spanje geheim te houden.

Spanje ontkende en beweerde Rabat tijdig te hebben ingelicht. Toen de Spaanse buitenlandminister Arancha Gonzalez Laya de tijd kreeg de zaak te verduidelijken weigerde ze nog verder over de kwestie te praten.

"Madrid moet transparant zijn bij het maken van publieke verklaringen", zei Bourita. Volgens hem zijn de Spaanse verwijzingen naar de "economische crisis" en de "onderontwikkeling" van Marokko het bewijs dat Spanje nog steeds vasthoudt aan gedateerde opvattingen over het land.

Bourita benadrukte dat Marokko, ondanks de coronacrisis, duurzame ontwikkelingen heeft doorgaan.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
spanje
nasser bourita
polisario
brahim ghali
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?