Sánchez: 'Spanje is grootste Europese bondgenoot van Marokko'

marokko
3
25 mei 13:47
Volgens de Spaanse regeringsleider Pedro Sánchez kent Marokko "geen betere of grotere bondgenoot" binnen de Europese Unie dan Spanje.

Volgens Sánchez moet Marokko de relatie met Spanje daarom baseren op principes als "vertrouwen". Ook moet het Noord-Afrikaanse land respect hebben voor de Spaanse grenzen in de enclaves Ceuta en Melilla.

Sanchez legde de verklaring maandag af vlak voordat hij een bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders in Brussel bijwoonde. Sánchez bedankte daar Europese leiders voor hun "steun" en hun "vastberaden" reactie ten gunste van Spanje.

Spanje en Marokko hebben het met elkaar aan de stok. Madrid besloot in april de separatistenleider Brahim Ghali met open armen te ontvangen. Ghali kwam het Spaanse grondgebied binnen met een valse identiteit, en gebruikte daarbij een Algerijns diplomatiek paspoort.

De Spaanse autoriteiten hadden nagelaten de Marokkaanse regering te informeren over het ontvangst van de gezochte Polisario-voorman. Spanje beweert dat Ghali om "humanitaire redenen" werd verwelkomd en dat zijn aanwezigheid in het land geen gevolgen zou hebben voor de relatie met Marokko. Rabat, die momenteel een open strijd voert met Polisario-militanten, is het daar niet mee eens.

De Spaanse onverschilligheid in de kwestie is slecht gevallen in Rabat en resulteerde vorige week in de massale bestorming van de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla.

Marokko zou oogluikend hebben toegestaan dat duizenden migranten de Spaanse grens bestormden. De regering in Madrid ligt in eigen land onder vuur en wordt ervan verweten de diplomatieke betrekkingen met Marokko op scherp te hebben gezet met de verwelkoming van de omstreden mensenrechtenschender. Ook de Europese Unie heeft er bij Spanje op aangedrongen de zaken weer op orde te krijgen en de migratiecrisis op te lossen.

De betrekkingen tussen de twee landen zijn niet lang zo bekoeld geweest. Marokko beticht de noorderburen van "disloyaliteit" en het najagen van een selectieve relatie en weigert "de politieagent van de Europese Unie" te zijn op het gebied van migratiekwesties. Spanje beschuldigt Marokko van "chantage" en het misbruiken van de migrantencrisis om Spanje te dwingen de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen.

De teruggeroepen ambassadeur van Marokko in Spanje, Karima Benyaich, heeft de regering van Sánchez gewaarschuwd voor een eventuele exfiltratie van Ghali. Meerdere mensenrechtenorganisaties hebben Spanje opgeroepen Ghali te vervolgen voor de verscheidenheid aan mensenrechtenschendingen in de Tindouf-kampen.

Rabat heeft laten weten bereid te zijn alle betrekkingen met Madrid te bevriezen als de separatistenleider in vrijheid wordt gesteld.

© MAROKKO.NL 2021
spanje
marokko
europese unie
bondgenoot
pedro sanchez
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi