VS willen consulaat in Jeruzalem heropenen

buitenland
3
25 mei '21
De Verenigde Staten (VS) willen het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem heropenen.

Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dinsdag tegen de Palestijnse president Mahmoud Abbas van de Fatah-beweging.

Volgens Blinken wil de VS de banden met Abbas en de Palestijnse autoriteiten weer aanhalen, nadat die onder de vorige Amerikaanse regering waren verslechterd. Blinken wil bijvoorbeeld het consulaat in Jeruzalem, dat de banden met de Palestijnen onderhoudt, heropenen. De vorige Amerikaanse regering liet het consulaire kantoor na 25 jaar sluiten.

Blinken zei dat de VS 75 miljoen dollar (61 miljoen euro) wil bijdragen aan de wederopbouw van de Gazastrook. 5,5 miljoen daarvan gaat direct naar de Gazastrook.

Het herbouwen van het door Israël gebombardeerde gebied is volgens de Amerikaanse minister een belangrijke stap en zou eraan kunnen bijdragen dat "het conflict niet weer escaleert".

Door de recente Israëlische luchtaanvallen kwamen in totaal ruim 232 Palestijnen in de Gazastrook om het leven, waaronder 65 kinderen.

Blinken is tot op heden de hooggeplaatste Amerikaanse bewindspersoon die persoonlijk bemiddelt in de meest recente Israëlische geweldsuitbarsting.

Blinken vertrok maandag voor een kort bezoek aan Israël en sprak ook met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De buitenlandminister gaat deze week ook langs de Westelijke Jordaanoever, Jordanië en Egypte.

© MAROKKO.NL 2021
palestina
gazastrook
israel
jeruzalem
consulaat
verenigde staten
antony blinken
al-aqsa-moskee
tweestatenoplossing
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?