Kroongetuige moordproces Taghi schort deal met OM voorlopig op

algemeen
2
26 mei '21
Nabil B. , kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, heeft de overeenkomst met het Openbaar Ministerie opgeschort en wil voorlopig geen enkele medewerking meer verlenen.

Hij zou woensdag verklaren tijdens een zitting in het proces, maar is niet verschenen. Volgens zijn advocaten komt het OM stelselmatig afspraken niet na met betrekking tot veiligheidsmaatregelen voor B. en zijn gezin.

"Het OM faalt op ieder vlak", aldus de advocaten. "B. heeft gezegd: tot hier en niet verder." Het is, aldus de raadslieden, voor de kroongetuige "niet verantwoord om op deze weg door te gaan". De bezwaren van B. richten zich op "heel specifieke veiligheidsaangelegenheden voor hem en zijn gezin", zo lichtten de advocaten toe.

B. wordt volgens hen door justitie onder druk gezet en de advocaten worden "geweerd". De rechtbank wilde geen nadere toelichting achter gesloten deuren van de raadslieden, zoals zij hadden voorgesteld.

Het OM zei "verrast" te zijn door de stap van B. Diens advocaten hebben de rechtbank en het OM dinsdagavond in een e-mail op de hoogte gesteld van een en ander.

Gebrekkige veiligheidsmaatregelen
B. heeft zich eerder beklaagd over de zijns inziens gebrekkige veiligheidsmaatregelen die justitie voor hem en zijn naasten heeft getroffen. Daar leek hij alle redenen toe te hebben: een week nadat het OM bekendmaakte dat het een kroongetuigendeal met hem had gesloten, in maart 2018, werd B.'s broer doodgeschoten.

Aangenomen wordt dat deze moord een wraakoefening is geweest voor het 'verraad' van B. In september 2019 werd B.'s toenmalige advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Familieleden van B. zijn al jaren ondergedoken.

Nabil B. behoorde naar eigen zeggen tot de bende van Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het proces Marengo. In 2017 liep hij over naar justitie, onder meer omdat hij bang was zelf te worden vermoord. Taghi heeft volgens justitie opdracht gegeven voor een reeks onderwereldmoorden.

De rechtbank zet het proces woensdag 'gewoon' voort, ondanks de weigering van B. verder te verklaren. De rechtbank bespreekt de moord op spyshopmedewerker Ronald Bakker. Hij werd in september 2015 in Huizen doodgeschoten.

De vijf verdachten in dit dossier, onder wie Taghi, hebben te kennen gegeven dat zij geen vragen van de rechtbank willen beantwoorden.

© ANP 2021
mocromaffia
marengo
nabil b
kroongetuige
openbaar ministerie
derk wiersum
ridouan taghi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?