VN-chef: Israël is mogelijk schuldig aan oorlogsmisdaden

buitenland
8
27 mei 12:23
Israël heeft zich met zijn recente luchtaanvallen op de Gazastrook mogelijk schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, aldus VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet.

Ze zegt geen bewijzen te hebben gezien dat de als doelwit aangemerkte gebouwen werden gebruikt voor militaire doeleinden.

Bachelet uitte haar zorgen over de recente escalaties in de Gazastrook en Israël in een zitting van de VN-mensenrechtenraad. Israël en verzetsgroep Hamas voerden gedurende anderhalve week via de lucht aanvallen op elkaar uit totdat er op 21 mei een wapenstilstand werd overeengekomen.

Volgens Bachelet kunnen de Israëlische aanvallen oorlogsmisdaden zijn geweest als blijkt dat er geen onderscheid is gemaakt tussen de andere strijdende partij en burgers, en de luchtaanvallen een buitensporige impact hebben gehad op burgers en hun eigendommen. Door de recente Israëlische luchtaanvallen werden in totaal 232 Palestijnen vermoord, waaronder 67 kinderen. Aan Israëlische zijde vielen 12 doden.

Geen bewijs
Er zijn in de Gazastrook volgens de commissaris veel burgerslachtoffers gevallen en er is ook grote schade ontstaan aan onder meer woningen, gezondheidsinstellingen en mediakantoren. "Ondanks dat Israël claimt dat in deze gebouwen gewapende groeperingen zaten of dat de gebouwen voor militaire doeleinden werden gebruikt, hebben wij nog geen bewijs gezien.". Israël gebeurt het Hamas-excuus wel vaker om bombardementen op burgerdoelen te rechtvaardigen.

Bachelet wijst erop dat Israëli's het recht hebben om zichzelf te verdedigen, maar benadrukt ook dat de Palestijnen dezelfde rechten hebben. De commissaris uitte ook kritiek op Hamas en andere militante groeperingen, omdat zij raketten willekeurig hebben afgevuurd.

Israëlisch geweld
De onrust in Palestina laaide begin deze maand op, toen de militaire Israëlische politie buitenproportioneel en uiterst gewelddadig reageerde op Palestijnse protesten tegen de geplande uitzetting van zeker zestig Palestijnse gezinnen in bezet Oost-Jeruzalem. De Palestijnse bewoners moeten plaats maken voor Joodse kolonisten.

Israël bestormde meermaals de Al-Aqsa-moskee en vuurde flitsgranaten, rubberen kogels en stinkdierwater op ongewapende Palestijnen. De onrust is uitgelopen van protesten tot raketaanvallen van en naar de Gazastrook.

De elf dagen durende aanvallen hadden vooral grote gevolgen voor de Palestijnen in de Gazastrook, waar de schade het grootst is. Er zijn naar schatting 74.000 Palestijnen ontheemd geraakt.

© ANP 2021
israël
oorlogsmisdaden
palestina
gazastrook
jeruzalem
hamas
michelle bachelet
mensenrechten
verenigde naties
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi