Duitsland erkent wreedheden in Namibië als genocide

buitenland
4
28 mei 6:19
Duitsland heeft vrijdag voor het eerst erkend dat het genocide heeft gepleegd in Namibië aan het begin van de vorige eeuw.

Berlijn heeft donderdag al meer dan een miljard euro toegezegd voor hulpprojecten in het Zuidwest-Afrikaanse land.

"We zullen vanaf nu officieel naar deze gebeurtenissen verwijzen als wat ze waren uit het hedendaags perspectief: genocide", zei minister van van Buitenlandse Zaken Heiko Maas in een verklaring. Die werd uitgevaardigd ter verwelkoming van een akkoord met Namibië na vijf jaren onderhandelen.

"Als een gebaar van erkenning voor het onmetelijke leed dat de slachtoffers is aangedaan, willen we Namibië en de nakomelingen van de slachtoffers steunen met een substantieel programma van 1,1 miljard euro voor opbouw en ontwikkeling", aldus Maas

Namibië was van 1884 tot 1915 een kolonie van het Duitse keizerrijk. Tussen 1904 en 1908 werden duizenden mensen uit de etnische Herero- en Namagroep omgebracht door koloniale troepen nadat de volkeren in opstand waren gekomen tegen het Duitse koloniale bewind.

Overlevenden werden de woestijn in gedreven, waar velen in concentratiekampen werden opgesloten. Daar stierven veel Herero en Nama aan uitputting, kou, ondervoeding. Volgens historici werden 65.000 van de 85.000 Herero omgebracht en minstens de helft van de 20.000 Nama.

De Duitse regering heeft in het verleden al "morele verantwoordelijkheid" geaccepteerd voor de gruweldaden in Namibië, die door een minister al eens als genocide waren aangeduid.

Uit angst voor compensatieclaims heeft Berlijn tot voor kort echter geen verontschuldigingen willen aanbieden.

© ANP 2021
duitsland
heiko maas
genocide
afrika
namagroep
namibië
berlijn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi