CBS: vooral toename jongeren in de bijstand

economie
0
31 mei 8:06
In Nederland waren er eind maart 433.000 personen tot de AOW-gerechtigde leeftijd met een algemene bijstandsuitkering.

Dat zijn er bijna 12.000 meer dan een jaar eerder. De toename was in het eerste kwartaal relatief het sterkst onder jongeren, aldus nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor het vierde kwartaal op rij zijn er nu meer bijstandsontvangers dan een jaar eerder. Bijstandsgerelateerde uitkeringen, zoals die op grond van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), die in maart 2020 is gestart vanwege de coronacrisis, zijn niet meegeteld.

In elke onderscheiden leeftijdsgroep waren er meer bijstandsontvangers. Onder jongeren tot 27 jaar was de toename relatief het grootst. Het aantal bijstandsgerechtigden in deze leeftijdsgroep was ruim 3000 hoger, oftewel een stijging van 9 procent. Bij de 27- tot 45-jarigen ging het om ruim 3 procent, bij de 45-plussers om iets meer dan 1 procent.

In aantallen waren dat respectievelijk 5000 en iets minder dan 3000 bijstandsontvangers. Voor het derde kwartaal op rij zijn er in elke leeftijdsgroep meer bijstandsgerechtigden dan een jaar eerder, aldus het CBS.

Er waren zowel meer bijstandsontvangers met een Nederlandse achtergrond als met een migratieachtergrond. Bij degenen met een migratieachtergrond was de toename ten opzichte van een jaar eerder wel sterker.

De stijging onder de bijstandsgerechtigden met een westerse migratieachtergrond bedroeg ruim 3 procent, onder degenen met een niet-westerse migratieachtergrond 4 procent. In aantallen ging het om respectievelijk ruim 1000 en bijna 9000.

Bij de bijstandsontvangers met een Nederlandse achtergrond kwam de stijging uit op iets minder dan 1 procent, oftewel ruim 1000 personen.

Westers/Niet westers
Het CBS liet eerder dit jaar weten niet langer onderscheid te zullen maken tussen 'westerse' en 'niet-westerse' achtergrond. Volgens een woordvoerder is het CBS zich bewust van de "discussie in de samenleving en onder wetenschappers". De afschaffing zal volgens hem geen jaren meer duren.

Een van de overwegingen hierbij is een aanstaand beleidsadvies door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dat in handen is van NRC. Daarin wordt de overheid opgeroepen Nederlanders niet langer in te delen in mensen met een westerse en niet-westerse migratie-achtergrond. Het onderscheid is namelijk niet-wetenschappelijk onderbouwd en roept "negatieve associaties" op.

© ANP 2021
cbs
bijstand
uitkering
jongeren
coronacrisis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi