Extreemrechtse VOX: annuleer Marhaba 2021

marokko
15
31 mei '21
De Spaanse extreemrechtse politieke partij VOX heeft haar regering verzocht de Operación Paso del Estrecho (OPE) voor dit jaar te annuleren.

Dat meldt de Spaanse pers afgelopen weekend. De partij van Santiago Abascal heeft ook voorstellen ingediend om "alle subsidies" aan Marokko op te heffen en de visumuitgifte aan Marokkaanse burgers stop te zetten.

Abascal vindt dat Marokko eerst werk moet maken van het terugnemen van irreguliere migranten en roept op alle migranten, inclusief minderjarigen uit te zetten naar het land van herkomst.

Volgens een verklaring op de VOX-website zijn de voorstellen een reactie op de "internationale agressie" van Marokko, daarmee verwijzend naar de recente bestorming van de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla. Marokko heeft wrijvingen met Spanje en zou de bestorming van de enclave oogluikend hebben toegestaan nadat Madrid besloot de gezochte separatistenleider en mensenrechtenschender Brahim Ghali met open armen te ontvangen.

De extreemrechtse partij maakt momenteel gretig gebruik van de diplomatieke onrust tussen Spanje en buurland Marokko. Een recente bijeenkomst van VOX leidde in Ceuta vorige week tot botsingen tussen rechtsextremisten, tegenstanders van VOX en de Spaanse oproerpolitie. Een soortgelijke bijeenkomst in Melilla werd door lokale autoriteiten verboden.

Volgens VOX moet Spanje harder optreden tegen Marokko. De nabijheid van Marokko en de verbinding met het Afrikaanse continent maakt van Spanje een gewild bestemmingsland voor migranten.

© MAROKKO.NL 2021
spanje
vox
extreemrechts
marhaba 2021
marokko
migranten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?