Koning Mohammed VI beveelt heropening moskeeën

marokko
0
31 mei '21
Alle gebedshuizen die momenteel nog gesloten zijn vanwege de coronamaatregelen gaan zo snel mogelijk weer open.

Dat heeft het Ministerie van Islamitische Zaken vandaag bekend gemaakt in opdracht van koning Mohammed VI.

Door de uitbraak van het coronavirus werden moskeeën in Marokko op 16 maart 2020 gesloten. Als onderdeel van het pakket aan coronaversoepelingen mochten half juli vorig jaar zo'n 5.000 van de 15.000 staatsmoskeeën weer de deuren openen.

Het ging om gebedshuizen waarin het relatief eenvoudig was de preventiemaatregelen te handhaven. Zo beschikten de geselecteerde moskeeën over meerdere in-, en uitgangen, voldoende ramen en ventilatie. In oktober werden nog eens duizenden gebedshuizen geopend.

De versoepelingen gingen destijds gepaard met strenge voorwaarden en richtlijnen. Ondanks de heropeningen bleef het verrichten van het vrijdaggebed in moskeeën verboden. Daar kwam 16 oktober pas verandering in, de vrijdagpreek werd echter wel beperkt tot maximaal 15 minuten.

Voor de aangekondigde heropeningen van vandaag blijven de meeste coronavoorschriften enkel van kracht voor de vrijdaggebeden. Moskeegangers zijn dan verplicht voldoende fysieke afstand te bewaren en ook is het niet toegestaan handen te schudden met andere moskeegangers.

De rituele wassing moet men nog wel thuis verrichten aangezien sanitaire faciliteiten in de moskee gesloten blijven. Het dragen van een mondkapje is verplicht en ook wordt iedereen verwacht zelf een gebedskleed (en Koran) mee te nemen. 

© MAROKKO.NL 2021
marokko
moskeeën
coronaversoepeling
coronavirus
mohammed vi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?