Burgeroorlog Syrië heeft bijna half miljoen levens gekost

buitenland
56
1 jun 10:29
De burgeroorlog in Syrië heeft in tien jaar 494. 438 levens gekost, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten na een nieuwe telling.

Ruim een jaar geleden stond het geregistreerde aantal doden op 384.000. De meeste nieuw geregistreerde sterfgevallen stammen uit de periode tussen eind 2012 en november 2015.

Doordat er nu weinig wordt gevochten, kon de organisatie oude meldingen van sterfgevallen onderzoeken. Het observatorium bericht vanuit Londen over de situatie in Syrië, waar het over een lokaal netwerk beschikt.

Er zijn recentelijk meer dan 42.000 nieuwe burgerslachtoffers geregistreerd. Daarmee stijgt het totale aantal burgers dat in de burgeroorlog is omgekomen naar 159.774. De meeste doden waren militairen, bondgenoten van het regeringsleger, rebellen en jihadisten.

Arabische Lente
De burgeroorlog ontstond tijdens de Arabische Lente in 2011 na vreedzame protesten tegen het autoritaire bewind van president Bashar al-Assad. Hij werd afgelopen week opnieuw herkozen tot president, waardoor hij de komende zeven jaar aan de macht kan blijven.

Het leger vecht al jaren tegen rebellen en extremistische groeperingen. Ongeveer twee derde van het land is nu in handen van de regering in Damascus. Er zijn in het langslepende conflict 11 miljoen inwoners ontheemd geraakt, bijna de helft van de bevolking die Syrië had voor het uitbreken van de oorlog.

© ANP 2021
syrië
burgeroorlog
damascus
bashar al-assad
mensenrechten
doden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi