Tijd dringt voor oppositie Israël voor vormen nieuwe regering

buitenland
0
2 jun 9:52
Israëlische politici die hopen een regeringscoalitie te vormen zonder de huidige premier Benjamin Netanyahu en zijn Likoed-partij, hebben hun eindspurt ingezet.

De krant Jerusalem Post bericht dat veel vooruitgang is geboekt tijdens het marathonoverleg tussen de partijen. Die hebben tot een minuut voor middernacht (lokale tijd) om een deal te sluiten.

Oppositieleider Yair Lapid zou volgens Israëlische media woensdagochtend al bekend kunnen maken dat hij een regering kan vormen. Die moet dan bestaan uit linkse, rechtse en centrumpartijen die het over veel zaken maar moeilijk eens kunnen worden. Daarna moet het parlement, de Knesset, de nieuwe coalitie binnen zeven dagen goedkeuren in een stemming.

Zo'n regering zou voorlopig het einde betekenen van het premierschap van de conservatieve Netanyahu, die al twaalf jaar onafgebroken aan de macht is. Nationalist en Arabieren-doder Naftali Bennett zou hem naar verluidt mogen opvolgen als premier en later worden afgelost door centrumpoliticus Lapid. Tegenstanders verwijten de rechtse Bennett zijn kiezers te verraden en hij heeft inmiddels extra beveiliging gekregen.

Lapid en Bennett doen onder meer een beroep op Ra’am, een partij die opkomt voor de rechten van Arabische Israëliërs. Als het lukt een anti-Netanyahu-coalitie te vormen, kan die naar verwachting rekenen op 61 van de 120 parlementszetels.

Dat is de kleinst mogelijke meerderheid en dat maakt het samenwerkingsverband erg kwetsbaar.

© ANP 2021
israël
naftali bennett
regering
verenigde arabische lijst
yair lapid
benjamin netanyahu
jeruzalem
knesset
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi