Egypte stuurt herbouwhulp naar Gazastrook

buitenland
0
4 jun '21
De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft mensen en materiaal naar de Gazastrook gestuurd om te helpen bij de wederopbouw.

De dichtbevolkte strook is vorige maand door Israëlische bombardementen zwaar beschadigd. Ruim 250 Palestijnen zijn vermoord.

De Egyptische bulldozers, kranen, arbeiders en ingenieurs zijn in Rafah de grens overgestoken. Het is de enige toegang vanuit Egypte tot de geïsoleerde strook, waar circa twee miljoen mensen opeengepakt en opgesloten leven in de grootste openluchtgevangenis ter wereld.

Al-Sisi heeft een half miljard dollar beloofd voor de wederopbouw. Zijn land speelde een cruciale rol bij het sluiten van een wapenstilstand tussen Israël en de Palestijnse verzetsstrijders in Gaza, die raketten op Israël afvuurden.

Israël isoleert de strook waar veel nakomelingen leven van Palestijnen die in andere delen van Palestina op vlucht werden gedreven als gevolg van de vestiging van de Joodse staat Israël in 1948.

Egypte bestuurde de met vluchtelingen volgestroomde Gazastrook grofweg van 1949 tot 1967. Egypte houdt de korte grens met de strook doorgaans gesloten.

© ANP 2021
palestina
gazastrook
israël
egypte
abdul fatah al-sisi
rafah
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?