Israël zet weer stap in richting regering zonder Netanyahu

buitenland
1
7 jun 11:26
De Israëlische parlementsvoorzitter Yariv Levin maakt maandag officieel bekend dat er een nieuwe regeringscoalitie is gevormd.

De coalitie is een bonte verzameling partijen die het er voornamelijk over eens zijn dat de door corruptieschandalen geplaagde, rechtse Netanyahu na twaalf jaar eindelijk opstapt.

Levin bepaalt ook de dag dat het parlement zijn vertrouwen in de nieuwe ploeg moet uitspreken. Volgens Israëlische media is dat woensdag of komende maandag. Dan kan de regeringsploeg aan het werk. De uiterst rechtse Naftali Bennet zal dan premier zijn tot 27 augustus 2023. Hij draagt de functie dan over aan Yair Lapid van de centrumpartij Yesh Atid (Toekomstpartij).

De deelnemende partijen zijn het nog niet over alle beleidspunten eens. De regering geeft zichzelf volgens Israëlische media honderd dagen om een nieuwe begroting op te stellen. Lukt dat niet dan valt de regering automatisch.

De broze coalitie treedt aan nadat het land vier verkiezingen in twee jaar tijd heeft gehouden. Netanyahu probeert de coalitie nog te torpederen door parlementariërs van de deelnemende partijen te bewegen hun steun in te trekken. Als dat mislukt is zijn premierschap na twaalf jaar voorbij.

De 71-jarige politicus leidde in de jaren 90 ook al drie jaar een regering. Zijn Likud-partij werd wel de grootste bij de verkiezingen van maart, maar kon dit keer geen meerderheid vinden voor een nieuw kabinet.

© ANP 2021
israël
yesh atid
yair lapid
yariv levin
naftali bennet
benjamin netanyahu
regering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi